Så riggar Putin valet för sex år till vid makten

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2024-03-17

En kvinna poserar med texten "Jag har valt presidenten" i det nu ryskkontrollerade Donetsk.

Vem som blir fortsatt president i Ryssland är givet.

President Vladimir Putin räknar med högt valdeltagande och storseger, oavsett hur folk tycker eller röstar.

Så här ser Putin till att säkra makten.

Urvalet:

Putintrogna myndigheter har godkänt tre andra lojala kandidater att ställa upp, vars enda uppgift är att ge sken av att det är ett val. Ingen opposition tillåts.

Information:

Möjligheten för invånarna att skaffa sig en egen bild av politiken är omöjlig.

– Det finns inte några som helst förutsättningar för fria och rättvisa val. Under årtionden har man stoppat fria medier och all opposition, säger Kalle Kniivilä, Rysslandsexpert och journalist på Sydsvenskan.

Elektronisk övervakning:

Både statliga och privata företag tvingar de anställda att rösta och sedan rapportera till sina arbetsgivare. Statsanställda får ett sms med en länk som de ska ladda ner i vallokalen för att bevisa att de röstar, enligt den oberoende och i Ryssland förbjudna valövervakaren Golos. Geotaggningen är ny för årets val uppger Radio Free Europe.

Rapporteringsplikt:

En statligt anställd rysk sjuksköterska berättar för The Telegraph att hon precis som 2018 fått order om att skicka bild från vallokalen till sin chef – annars väntar lönesänkning.

Digital röstning:

Många regioner har infört digital röstning. Trots myndigheternas försäkran om att rösterna ska vara säkrade genom en obrytbar så kallad blockkedja kan Kremls programmerare manipulera antalet röster, uppger Stanislav Andreychuk på Golos för The Telegraph.

Redan från första stund har valdeltagandet varit märkligt högt, enligt Kalle Kniivilä.

– Det är extremt suspekt. Regionerna har fått mål som de ska uppnå, sedan får de göra lite som de vill, man kan lägga till röster eller manipulera protokoll. Med den digitala röstningen är det ju ingen som riktigt vet vad som sker.

Vapen:

I de av Ryssland annekterade områdena i Ukraina går valförrättare med väpnad eskort hem till de ukrainska invånarna, ”en maktutövning”, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Tidpunkten:

Röstningen ses som en manifestation av lydnad eller en ”lojalitetsfestival”, inte heller tidpunkten är en slump, säger Vendil Pallin.

– Putin siktar på att presentera sin jordskredsseger på måndag, det vill säga på årsdagen av annekteringen av Krim 2014.

Inga observatörer:

Det är första presidentvalet utan internationella valobservatörer från Osse, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Ryssland har i år låtit bli att bjuda in dem.