Ny underrättelsechef hos polisen efter Staaf

TT

Publicerad 2022-12-23

Underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning har en ny chef. Arkivbild.

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) har en ny underrättelsechef, rapporterar DN.

Charlotta Höglund tar över jobbet efter Linda Staaf, som fått andra arbetsuppgifter.

Charlotta Höglund kommer närmast från Försvarets radioanstalt (FRA), där hon varit chef för kontoret för kontraterrorism sedan 2017. Dessförinnan har hon enligt DN arbetat vid Militära underrättelsetjänsten, Must, och i Försvarsmaktens utlandsstyrka.

– Hon är en högt respekterad medarbetare och duktig chef. Hon kommer att bidra med mycket till polisen, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA, till DN.

Även polisen bekräftar att det blir Charlotta Höglund som efterträder Linda Staaf.

– Charlotta Höglund blir chef för Noas underrättelseenhet och hon tillträder tjänsten den 11 januari. Hon kommer från FRA och har haft ett antal funktioner som ledare inom Försvarsmakten, säger polisens presstalesperson Kristian Ljungberg.

Tillträder i januari

Enligt DN har totalt åtta sökanden intervjuats för tjänsten, varav fyra kvinnor och fyra män – två civila och sex poliser.

Den tidigare underrättelsechefen Linda Staaf, som lämnade posten för, som det såg ut då, en tjänst på justitiedepartementets polisenhet, har de senaste veckorna varit föremål för omfattande medial uppmärksamhet.

Detta med anledning av hennes tidigare privata relation till Stockholms regionpolischef Mats Löfving under dennes tid som chef för Noa. Han var också den som tillsatte henne som underrättelsechef. Turbulensen började sedan Expressen avslöjat att Mats Löfving vid flera tillfällen anmälts för brott mot Linda Staaf.

Samtliga polisanmälningar lades omgående ner.

Utredning pågår

I mitten på december meddelade Noa att Linda Staaf inte kommer att tillträda tjänsten på justitiedepartementet som planerat. Hon uppges bli kvar på Noa med andra arbetsuppgifter. Mats Löfving har tillsvidare omplacerats.

En förundersökning pågår gällande grovt tjänstefel i samband med Löfvings tillsättning av Linda Staaf. Polisen har tillsatt en särskild utredare för att utreda turbulensen i den högsta polisledningen.

Följ ämnen i artikeln