Ebba Busch om Skyttedals knark-utspel

Uppdaterad 2023-03-22 | Publicerad 2023-03-21

Att vara en högt uppsatt KD-politiker och bruka narkotika går inte ihop.

Nu svarar Ebba Busch på Skyttedals knark-utspel.

– Jag menar att Sara Skyttedal gjorde det på ett ovarsamt sätt, säger Ebba Busch när hon möter journalister på tisdagen.

Ibland finns det flera sanningar.

Så inleder Ebba Busch när hon på tisdagen får frågor om den situation som uppkommit i partiet förra veckan.

Johan Ingerö fick avgå som partisekreterare på studs, och strax därefter framkom det att EU-parlamentariker Sara Skyttedal hade lämnat in en polisanmälan, gällande en situation som uppstått på en efterfest 2014.

Anmälan påskyndade hans avgång – men det var också att hans kompetenser visade sig inte stämma överens med partiets behov, enligt Ebba Busch. KD-ledaren rekryterade själv Johan Ingerö som partisekreterare efter valet, på grund av hans starka kommunikativa förmågor.

Ebba Busch

Det har inte gett den effekt som hon hoppats, och inspirerat andra i partiet på det sätt hon önskat.

– Det har inte funkat. Det är tungt att dra en sådan slutsats, säger hon.

Johan Ingerö har själv nekat till anklagelserna, och polisen har lagt ner anmälan.

I januari hade Busch landat i att partiet behövde en annan profil och andra styrkor hos Kristdemokraternas partisekreterare. Johan Ingerö har haft en stark kommunikativ förmåga, berättar hon, men det som behövdes är snarare någon med en stark organisatorisk förmåga.

Att det skulle komma en ny partisekreterare var därför en linje sedan januari i år, berättar Busch. Tanken var att Ingerö skulle varit partisekreterare fram till kommundagarna i april. Men när Skyttedal lämnade in sin polisanmälan skyndades den processen på.

– Jag hade gärna gett ett annat avslut, till exempel på kommundagarna.

Sara Skyttedal.

Knarkutspelet: Ovarsamt

Ebba Busch kommenterar nu också Sara Skyttedals utspel om knark, bland annat i programmet 30 minuter. Hon anser att diskussionen kring narkotikapolitiken som har sprungit ur Skyttedals utspel är skadligt för partiet.

– Som tung företrädare måste man vara noga med vad man ger utrymme för i media, säger hon.

Hon menar att med Sara Skyttedals position är det ovarsamt att uttala sig om narkotika på det sätt hon gjort, med tanke på att det att det skiljer sig från partilinjen kraftigt.

– Man kan inte företräda partiet och bruka narkotika, oavsett om det är lagligt i landet eller inte.

Ebba Busch har fått löften om att Skyttedal inte kommer bruka narkotika igen, men om hon gör det anser Ebba Busch att förtroendet för henne är förbrukat.

Nu pågår Kristdemokraternas process till att sätta listorna för inför EU-valet 2024. Frågan om Skyttedal kommer stå på listan överlämnar Ebba Busch till den demokratiska processen i partiet.

Om det skulle påverka om hon kan kandidera till EU-parlamentariker nästa år är däremot inte Ebba Buschs uppgift att avgöra, säger hon,

– Det är en medlemsomröstning som tar vid, det är nomineringskommittén som ska göra sitt i detta, och till syvende och sist om man ändå står på en lista är det väljarna som säger sitt.

Aftonbladet har sökt Sara Skyttedal via hennes pressekreterare, som svarar att hon inte är tillgänglig för en kommentar. Aftonbladet söker Johan Ingerö.

ANNONS