Stöpte ljus i köket – då dundrade den ryska roboten in

Anastasia Sjvets, 26, sov en stund inför nattskiftet. Mamma Natalja och pappa Maksim satt i köket och stöpte ljus till de ukrainska soldaterna.

Då dundrade en elva meter lång rysk kryssningsrobot in i deras hus i överljudshastighet. 46 människor dog, flera av dem förångades helt i explosionen.

– Jag vill ha mina föräldrar tillbaka, skriver Anastasia.

Den 14 januari släppte ryska bombflygplan av typen Tupolev-22 fem stycken hypersoniska Ch-22-sjömålsrobotar över Ukraina, enligt BBC.

En av robotarna flög 450 kilometer innan den tusen kilo tunga stridsspetsen klockan 15.40 rände in i Anastasia Svjets hem i den ukrainska miljonstaden Dnipro. Hon och föräldrarna bodde i ett sovjetiskt 400 meter långt höghus med 18 trappuppgångar och 1700 invånare. Trappuppgången och de nio våningarna på Segerstrandpromenaden 118 – där 200 personer var skrivna i 72 lägenheter – raserades totalt.

Dagen innan firade boxningstränaren Mychailo Korenovsky sin dotters födelsedag hemma i köket, och hon blåste ut fyra ljus i tårtan. När den ryska roboten briserade dog Mychailo, som var ensam hemma. Men lägenheten var märkligt oskadad. En bortskalad vägg gav fritt blickfång in i det orangea köket, där röda och gröna äpplen låg kvar i en skål på matbordet.

Dagen före den ryska attacken blåste Mychailo Korenovskys dotter ut fyra ljus i tårtan på sin födelsedag.
Dagen före den ryska attacken blåste Mychailo Korenovskys dotter ut fyra ljus i tårtan på sin födelsedag.
Mychailo Korenovskys kök efter explosionen.
Mychailo Korenovskys kök efter explosionen.

Ute på gatan gick två kompisar förbi trappuppgången, tandläkarna Irina Solomatina och Olha Usova, på väg till gymmet. 36-åriga Ohla träffades av ett splitter som trängde rakt in i hjärtat, berättade hennes make senare för New York Times. Både hon och Irina dog.

Odessaborna Marina Figurna och hennes make Andriy Osynskyi var på tillfälligt besök hemma hos släktingar på Segerstrandpromenaden 118. Bara en av sju personer i lägenheten, en äldre kvinna, överlevde.

Tandläkarna Olha Usova och Irina Solomatina dog. Irina hade två barn, Olha hade en 3-årig son.
Tandläkarna Olha Usova och Irina Solomatina dog. Irina hade två barn, Olha hade en 3-årig son.
Andriy Osynskyi och hustrun Marina Figurna var på tillfälligt besök hos släktingar i Dnipro. Båda dog.
Andriy Osynskyi och hustrun Marina Figurna var på tillfälligt besök hos släktingar i Dnipro. Båda dog.

”Hatar alla ryssar”

Ilskan mot det ryska illdådet är enorm. Tre av Rusana Babkinas släktingar dog. Efteråt skrev Rusana på Facebook att hon hatar ”alla ryssar som någonsin har levt, som lever nu och som ännu inte har fötts”, enligt tidningen Meduza.

Hittills har 80 skadade hittats i och kring huset, tack vare en omfattande insats av räddningstjänsten och frivilliga.

Anton, 21, var på väg till sin fästmö Eva och pratade med henne i telefon. När han var 300 meter från niovåningshuset slog roboten in i huset:

– Jag tog mig upp genom rasmassorna till åttonde våningen, där hon bor, utan att vänta på brandmännen, har han berättat för den ukrainska sajten 056 och fortsatte:

– Allt glödde, och gas pyrde. Brandmännen skrek åt mig att komma ner, eftersom gasen kunde explodera, men jag bara stod där och vräkte undan betong för att försöka hitta henne.

Anton hittade inte Eva, men räddade två andra människor:

– Vi hittade en skadad man i en bil under en betongskiva. Nära ingången grävde vi också fram en levande äldre kvinna. Men sedan hittade jag bara döda – deras kroppar och kroppsdelar, säger Anton.

Senare hittade räddningsmanskapet Eva vid liv, och Anton fick besöka henne på sjukhuset.

Räddades efter 20 timmar

En annan överlevande, 27-åriga Kateryna Zelenska, låg 20 timmar under rasmassmorna innan hon hittades och kunde föras till sjukhus. Då var hennes kroppstemperatur bara 31 grader. Hennes ettårige son Mykyta och maken Oleksii dog. När Katerynas pappa Mykola Kulak hade fått beskedet om dottersonens öde skrek han:

– Låt alla ryssar dö, dessa djävlar! Detta barn ligger fortfarande kvar i rasmassorna. Jag förbannar dem och önskar att varje rysk familj hade två eller tre barn som låg där, precis som vårt barn.

27-åriga Kateryna Zelenska räddades efter att hon legat 20 timmar under rasmassmorna.
27-åriga Kateryna Zelenska räddades efter att hon legat 20 timmar under rasmassmorna.

En annan invånare i huset, herr Botvynov, överlevde explosionen tillsammans med sin hustru. Men när han fått undan rasmassorna, släpat med sig sin kraftigt blödande hustru och fått upp lägenhetsdörren fanns där ingenting. Bara ett nio våningars schakt rakt ner i de rykande husresterna. Med hjälp av mobiltelefonens lampa signalerade han till räddningspersonalen, och båda kunde räddas, enligt New York Times.

Anastasia Sjvets, 26, som vilade i sovrummet medan föräldrarna stöpte ljus i köket och dog, tror att hon räddades av att en dörr intill sängen stod emot trycket.

– Det var en hög smäll, sedan täcktes allt av damm. Jag klättrade ut och insåg att mitt rum var borta, och köket var helt ödelagt. Jag såg bara ruiner.

En bild som togs av henne, sittande i resterna av badrummet, har sedan dess spridits över världen. Själv skrev hon efter räddningen på Instagram:

– Jag blev känd på grund av ett foto som jag inte kände till. Men jag vill bara ha mina föräldrar tillbaka. Det gör ont. Lever jag ens?

Några månader tidigare hade hon förlorat sin pojkvän Vlad när han stupade vid fronten, enligt tidningen Meduza.

Anastasia Sjvets, 26, överlevde den ryska attacken. Hennes föräldrar dog.
Anastasia Sjvets, 26, överlevde den ryska attacken. Hennes föräldrar dog.
Anastasia Sjvets på sjukhuset efter att hon räddats.
Anastasia Sjvets på sjukhuset efter att hon räddats.

12-årige Rostyslav kunde efter den ryska attacken oskadd ta sig ut ur familjens lägenhet. Men sedan insåg han att det var någon han hade glömt, och kallade på brandmännen.

De tog sig in i lägenheten och hittade hans katt, Belyash, som också hade överlevt.

– Nu ska vi hem. Inte till det här stället, så klart, men allt kommer att bli okej, sade han när han fick tillbaka sin katt.

Publisert:

LÄS VIDARE