Forskare: Hög risk för dåd i Belgien

TT

Publicerad 2023-10-17

Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.

Två svenskar sköts till döds i ett terrorattentat Bryssel på måndagskvällen.

Enligt forskaren Hans Brun har risken för terrordåd i Belgien sedan länge varit bland de högsta i Europa.

– Landet är en hotspot, säger han.

Skottlossningen inträffade i samband med Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien på måndagskvällen. Två personer dog och ytterligare en person skadades allvarligt.

Belgiska medier har uppgett att den misstänkte mannen velat ”hämnats muslimer”. Minst en av de döda svenskarna uppges i belgiska medier ha burit svensk landslagströja.

– Just nu så vet man inte om det är slump eller inslag av opportunism, att han helt enkelt bara sett svenskarna, säger Hans Brun, forskare vid King's College i London, och fortsätter:

– Men det finns sedan i somras en förhöjd hotbild mot svenskar på grund av koranbränningarna.

”Tillfället i akt”

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, misstänker att mannen specifikt har gått mot personer med Sverigetröjor och att det har att göra med den förhöjda hotbilden.

– Min misstanke är att någon har tagit tillfället i akt när det finns svenskar i staden. Att man har sett en möjlighet att komma åt Sverige.

Då det finns många europeiska institutioner i Bryssel är både polis och militär ett vanligt inslag i stadsbilden, enligt Ranstorp.

– Men det är nästan omöjligt att helt skydda sig när en person med automatvapen börjar skjuta på stan, säger han.

Liknande attacker

Enligt Hans Brun är Belgien ett av de länder i Europa där det råder högst risk för terrordåd.

– Det är ett av de länder, tillsammans med Frankrike, som har störst problem med jihadistisk terrorism, vilket den här personen tycks vilja förknippas med. Att något sådant här händer i Bryssel är på så sätt inte oväntat, säger han.

– De har haft liknande attacker tidigare, som genomförts av ensamagerande mot olika måltavlor.