Centerledaren om partiets ekonomi: ”En tuff situation”

Publicerad 2023-06-05

Centerpartiets ekonomi är ansträngd och partiet tvingas säga upp personal.

Flera källor inom partiet anser att den tidigare ledningen har misskött ekonomin, men partiledaren Muharrem Demirok försvarar miljarduttagen.

– Det går att följa alla besluten tillbaka såsom de är tagna. Jag kan bara säga att förutsättningarna vi har i dag är annorlunda i dag jämfört med ett år sedan, säger han.

Centerpartiet har ekonomiskt torftigare tider framför sig. Som Aftonbladet tidigare rapporterat har partiets sparpaket skapat frustration och källor i partiet anser att det går ut över Centerns förmåga att bedriva oppositionspolitik.

Dessutom ifrågasätts de stora uttag som den tidigare partiledningen har gjort under flera år ur partiets bolag Randello Invest. Generositeten anses vara en starkt bidragande faktor till att partiet nu genomför sparpaketet.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok bekräftar att det är tuffare tider som nu väntar kollegorna.

– Det är alltid tufft att behöva dra ner på verksamheten som vi nu gör och jag känner med alla de som just nu behöver gå från jobbet. Det är en tuff situation, säger han.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok på plats på Järvaveckan.

1,1 miljarder borta

Men Muharrem Demirok vill inte veta av att uttagen, omkring 1,1 miljarder kronor under de senaste tio åren, är den utlösande faktorn för sparpaketet. Han gör istället gällande att det är partiets förlust av sju mandat i riksdagen kombinerat med breda börsnedgångar som lett fram till att hans parti nu måste säga upp tjänstemän.

– Vi kommer inte att kunna göra lika stora uttag framöver. Förändringarna på börsen påverkar även vårt kapital, precis som den påverkar den enskilde människans börssparande eller de stora finansinstituten, säger Muharrem Demirok.

Centerpartister menar att bolaget har missköts av tidigare partiledning.

”Inte misskötts av tidigare ledning”

Flera källor i partiet berättar för Aftonbladet att de anser att Randello Invest mjölkats för hårt, ett antal centerpartister pratar om att bolaget har misskötts av tidigare partiledning. Det håller centerledaren inte med om.

– Jag kan inte säga att Randello Invest har misskötts. Det går att följa alla besluten tillbaka såsom de är tagna. Jag kan bara säga att förutsättningarna vi har i dag är annorlunda i dag jämfört med ett år sedan.

Är din bedömning att uttagen varit för stora?

– Vi kan inte göra det uttaget i dag som vi gjorde bara för några år sedan, de förutsättningarna finns inte. Det är det jag har att förhålla mig till som partiordförande. Jag behöver ha ett hållbart uttag framöver och jag behöver ha ett uttag som går att bygga en fungerande verksamhet på.