Pappa erkänner mord på åttaårig son

TT

Publicerad 2023-04-11

Människor samlades i januari för en ljusmanifestation i Luleå för den åttaårige pojken som misstänks ha mördats av sin pappa. Arkivbild.

Den man i 45-årsåldern som åtalas för att ha dödat sin åttaårige son i Luleå erkänner nu brott, uppger hans advokat .

Enligt åtalet stryptes eller kvävdes åttaåringen till döds av sin pappa, som nyligen beviljats umgängesrätt med sonen.

”Min klient erkänner numera den gärning som han är misstänkt för och kommer underkasta sig ansvar för mord”, säger advokat Marcus Lodin i en skriftlig kommentar.

Det var i januari som pojken hittades död i en bostad i Luleå, efter att han haft umgänge med sin pappa. Pojken hittades sedan hans mamma blivit orolig och kontaktat polisen.

Motivet till gärningen kommer att framgå under rättegången, säger Lodin.

”Han kommer i sitt förhör under rättegången få lämna sin redogörelse av skälen bakom gärningen”, skriver han.

Han uppger också att mannen ”inte mår bra”.

Kvävdes till döds

Enligt åklagare Lindha Strömberg stryptes eller kvävdes åttaåringen till döds av sin pappa. Hon skriver i åtalet att gärningen har föregåtts av noggrann planering och hänvisar bland annat till anteckningar och ett handskrivet brev som hittats i lägenheten.

Mannen har tidigare nekat till brott. Marcus Lodin säger att hans klient ”egentligen inte ändrat sig” när det gäller själva gärningen:

”Det han har berättat om i polisförhör lämnar ingen annan utväg än att det är han själv som är gärningsmannen. Sen att han numera väljer att erkänna brott blir därför bara en korrekt och rimlig juridisk omskrivning av hans erkännande av gärningen.”

Vårdnadstvist om pojken

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har gjorts av mannen, som visar att han kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Mamman hade haft ensam vårdnad om pojken sedan föräldrarna separerat 2015.

Kort före pojkens död hade pappan beviljats rätt till umgänge med sonen ett par timmar varannan helg, efter ett beslut i tingsrätten. Mamman motsatte sig att pappan skulle beviljas umgänge eftersom hon var rädd att han skulle föra sonen utomlands. Om umgänge skulle beviljas ville hon att det skulle vara övervakat.

Rätten konstaterade i sitt beslut att risk för bortförande fanns men gick ändå med på umgänge, bland annat då pojken själv uttryckt en önskan att umgås med pappan.

Rättegången mot mannen inleds på fredag.