Ungern kräver förklaring från Sverige: ”Svårt att ta på allvar”

Publicerad 2023-10-26

Ungern vill ha en förklaring från Sverige innan Natoansökan kan godkännas.

Anledningen: Ett inslag i Utbildningsradion som sändes 2019.

– Det är svårt att ta på allvar, säger Nato-experten Magnus Christiansson.

Den ungerska ministern Gergely Gulyás säger att det inte längre är säkert att man kommer godkänna Sveriges Natoansökan innan Turkiet.

Ett inslag i Utbildningsradion för fyra år sedan, där utvecklingen i Ungern uppgavs gå i odemokratisk riktning, pekas ut som en anledning.

Enligt Gulyás har relationen mellan länderna försämrats de senaste månaderna – och nu kräver man en förklaring.

– Om de anser att deras åsikt är ett misstag så får de göra det tydligt. Om de anser att de hade rätt vet jag inte varför de vill vara med i en klubb med oss, säger han till SVT Nyheter.

”Fattar inte vad han menar”

I september skickade Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó också ett brev till Tobias Billström där han varnade för att klippet kunde få konsekvenser för Natoansökan.

Försvarshögskolans Nato-expert Magnus Christiansson är förbryllad över utspelet från Gulyás.

– Jag fattar inte vad han menar med försämrade relationer. De har pekat på ett inslag i Utbildningsradion från 2019, men det är ingen svensk ståndpunkt. Det här är svårt att ta på allvar, säger han och fortsätter:

– Det finns inget jag känner till som handlar om sämre relationer, i somras sa de att allt var frid och fröjd och en teknikalitet.

Låter Nato öka trycket

Han tror inte heller att den svenska regeringen kommer grotta ner sig i frågan.

– Jag tror att regeringen kommer att passa på det här och låta medlemsländerna inom alliansen öka trycket på Ungern. Man har inte fått något napp i och med att svenska regeringen inte svarat. Jag tror att regeringen lärt sig att inte hugga på allt som kommer.