Pubquizen i Umeå hotas av bojkott – vill förbjuda ”quiz-eliten”

Publicerad 2023-12-08

Anna Wallmark , Clara Westergren Johanna Rönnberg i ”elitlaget” Fire Saga.

Pubquizen har vuxit explosionsartat i Umeå de senaste åren.

Nu hotar en insändare i VK med bojkott – om inget görs åt den så kallade ”quiz-eliten”.

– Det är som att förbjuda Armand Duplantis att tävla, säger arrangören Magnus Egerbladh Öberg, 48.

Varje kväll anordnas flera frågesporter med musik- och nutidsfrågor, så kallade quiz, på krogarna runt om i Umeå.

Men nu har en kontrovers blossat upp efter en insändare i Västerbottens-Kuriren med rubriken ”Låt inte quiz-eliten ta över hela Umeå!”

Avsändarna med signaturen ”Två frustrerade normalbegåvningar”, menar att topplagen förstör quiz-klimatet i staden eftersom de alltid vinner.

”Vårt förslag är att de tre största lagen ska begränsas till ett quiz i veckan, alternativt tävla om separata pallplatser. Om detta inte åtgärdas omgående kommer snart resten av Umeås befolkning bojkotta quizen i brist på bättre förutsättningar”, skriver de.

Quiz-elitens svar

Anna Wallmark, 46, tillhör den så kallade ”quiz-eliten” tillsammans med sina lagkamrater i ”Fire Saga”. Men hon tycker att ordet känns missvisande.

– Det är klart att det finns topplag, men ordet ”elit” klingar inte så bra. Jag skulle kalla oss ”quiz-entusiaster”. Det är inte så att vi armbågar oss fram. Dessutom vinner vi inte alltid, ibland kommer det fram uppstickare som tar förstaplatsen, säger Anna.

En åtråvärd quizbuckla.

Förslaget om att begränsa topplagen ställer hon sig emot.

– Jag förstår att det finns en frustration, men jag ser inte hur det skulle fungera rent administrativt. Det handlar inte heller bara om att vinna, det sociala är lika viktigt, säger Anna.

”Uppemot 500 tävlande”

Magnus Egerbladh Öberg, 48, är arrangör bakom flera quiz som hålls i staden.

– Det har blivit väldigt populärt. Om man vill kan man quiza varje dag i veckan och vi kan ha uppemot 500 tävlande på våra event, säger Magnus.

Han håller med om att det finns en handfull lag som ofta tar hem pallplaceringarna.

– Folk är väldigt lojala till krogarna där quizen hålls. Alla ställen har sina topplag även om det kommer uppstickare ibland, säger Magnus.

”Som att förbjuda Duplantis”

Men han är kritisk till insändarnas förslag att begränsa deltagandet.

– Det är som att förbjuda Armand Duplantis att tävla bara för att han vinner för mycket. I alla tävlingar finns det någon som är bäst, säger Magnus.

Samtidigt menar Anna Wallmark att man inte ska ta insändaren på allt för stort allvar.

– Även om det finns konkurrens är det ofta bra stämning på quizen. Alla är ju så klart välkomna oavsett hur många poäng de tar och om de inte har någon att gå med får de gärna hoppa in i vårt lag, säger hon.

Magnus Egerbladh Öberg.

Följ ämnen i artikeln