Totalt 230 svenskar har lämnat Gaza

Simon Uggla/TT

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2023-11-15

Palestinier vid gränsövergången till Egypten i Rafah. Bilden är tagen 13 november.

Drygt 70 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har fått lämna Gaza via Rafah på onsdagen, meddelar utrikesdepartementet. Totalt har nu omkring 230 svenskar kunnat ta sig till Egypten.

”UD har fått besked om att ytterligare drygt 40 svenskar kommer att ges möjlighet att passera gränsen under torsdagen”, skriver UD i ett mejl till TT.

UD jobbar med att kontakta de svenskar som fått grönt ljust att lämna under torsdagen.

”Vi förväntar oss att fler svenskar kommer att ges möjlighet att lämna”, skriver UD.

Sammanlagt 576 personer från 13 länder fanns med på den Hamaskontrollerade palestinska gränsmyndighetens lista över personer som fått tillstånd korsa gränsen till Egypten under onsdagen.

Många är barn

I regel tillåts endast utländska medborgare och palestinier med dubbla medborgarskap eller uppehållstillstånd i ett annat land att lämna.

Flest, 103, har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Ryssland. Sverige är tvåa med 100 namn, varav 92 medborgare och åtta med uppehållstillstånd. Norge har ett 50-tal namn på listan.

Precis som tidigare dagar är majoriteten av dem som fått tillåtelse att lämna på onsdagen barn under 18 år. Hela 21 av dem är födda 2020 eller senare, varav sex är spädbarn under ett år. Det yngsta är fött i augusti.

Över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza. Sverige hör med det till länderna med flest namn på sin lista.

Svårt få kontakt

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, sade på tisdagen att man räknar med att kunna fortsätta evakueringen under onsdagen och ”eventuellt längre” för att ge alla en chans att lämna.

UD avråder sedan tio år från alla resor till det Hamasstyrda Gaza med anledning av säkerhetsläget och säger sig ha ”mycket begränsade” möjligheter att bistå på plats.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har betonat att svenska medborgare som trots det valt att resa till området har ett stort eget ansvar.