Elva kvinnor misstänkt mördade 2022 av en man de en gång älskade

Trebarnsmamman var 40 år gammal när hon höggs ihjäl på öppen gata i Falköping.

Jeanettes sambo står inför rätta för att ha mördat henne – själv hävdar han att han inte minns något.

Först efter sju månader hittades nyblivna mamman Somayyeh på botten av havet där hennes make tros ha dumpat henne.

De är tre av elva kvinnor som i år misstänks ha dödats av en man de en gång älskade.

I Falköping sitter en 42-årig man i häkte. Han väntar på sin dom.

Kvällen den 22 juni i år misstänks han ha attackerat sitt ex, mamman till hans tre döttrar, med en kniv. Flickorna ska ha försökt gå emellan. Men huggen fortsatte tills den 40-åriga kvinnan var död.

Barnen fick skärskador i händerna när de försökte hjälpa mamman. I barnens samtal till SOS vädjar de om hjälp.

– Min mamma hon är knivhuggen. Hon kommer dö. Snälla kom.

Några dagar senare säger den mordmisstänkte mannen i förhör:

– Fan också, jag har förstört allt, jag har förstört allas liv, för att jag är jävla idiot och tokig.

Tre barn har nu förlorat sin mamma, och på flera sätt även sin pappa.

Kvinnan som mördades i Falköping var en av 11 som tros ha dödats i år.

En 40-årig kvinna höggs till döds i Falköping i juni i år. Hennes ex är misstänkt för mordet.
En 40-årig kvinna höggs till döds i Falköping i juni i år. Hennes ex är misstänkt för mordet.

I snitt dödas 16 kvinnor per år av en man de någon gång har älskat. Sammanlagt 343 kvinnor har dödats mellan åren 2000 och 2021 av en man de haft en kärleksrelation med. Det visar Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

Aftonbladet har begärt ut samtliga ärenden som inletts gällande dödligt våld mot kvinnor hittills i år, 120 stycken, och gått igenom dessa. Majoriteten av ärendena har avslutas då inget brott legat bakom dödsfallet.

Flera av mordfallen från i år har också haft en annan gärningsman än kvinnans partner. Det handlar om exempelvis syskon, söner eller andra kvinnor.

År 2022 är inte över och flera utredningar pågår fortfarande. Hittills i år handlar det i nuläget om elva fall där en kvinna misstänks ha dödats av en man hon har eller haft en relation till. I tre fall har en dom fallit, två ärenden har hunnit gå till åtal, två utredningar har lagts ned på grund av att gärningsmannen dött och i de övriga fallen pågår utredningen fortfarande.

Det senaste fallet rör en kvinna som hittades död i en studentlägenhet i Kristianstad. I måndags häktades hennes pojkvän i 35-årsåldern misstänkt för att ha mördat henne. Han har själv medgett att han berövat henne livet och larmade själv polisen.

Somayyeh med sin lilla dvärgtax Melker. ”Hon hade ett hjärta stort som ett litet barn, alla fick plats i det”, säger brodern Mojtaba.
Somayyeh med sin lilla dvärgtax Melker. ”Hon hade ett hjärta stort som ett litet barn, alla fick plats i det”, säger brodern Mojtaba.

Ett av fallen där åtal väntas snart är mordet på 40-åriga Somayyeh.

Mojtaba visar en bild på sin telefon.

Den föreställer hans syster, Sasha som hon kallades, liggandes på en bår den dagen då familjen fick säga adjö till henne.

Mojtaba säger att den sista gången han såg henne har etsat sig fast i hans minne och det är en bild han inte vill ha där.

För när Somayyeh väl hittades hade hon legat på botten av Saltviken i sju månader. De vita blommor han och familjen lade runt hennes kropp kunde inte på något sätt mildra det de såg där på bårhuset.

– Att se henne så... Att veta att hon dödats och sedan dumpats sådär är fruktansvärt. Hatet i mig växte.

Somayyeh försvann den 12 februari. Kroppen hittades först sju månader senare på botten av Saltviken.
Somayyeh försvann den 12 februari. Kroppen hittades först sju månader senare på botten av Saltviken.

Somayyehs make sitter häktad misstänkt för brottet. Han har erkänt att han orsakade hennes död men han nekar till mord.

I slutet av december ska åtal väckas och familjen hoppas att det ska ge svar på hur och varför Somayyeh dödades. Somayyeh, som precis hade blivit mamma, var på många sätt lyckligare än någonsin tidigare när hon dödades.

– Hon ville bli mamma så länge. När hon till slut blev gravid var hon så glad. Hon hann bara vara mamma i några månader innan hon mördades, säger Mojtaba.

Under utredningens gång har Mojtaba och resten av familjen fått veta att maken tidigare anmälts för att ha utsatt Somayyeh för våld, men det var inget hon sagt till dem.

– Jag hade önskat att hon berättat för mig, så jag hade kunnat göra något. Hon visste ju att hon kunde prata med oss men Sasha var stolt, hon vill klara sig själv.

Mojtaba hoppas på ett kännbart straff för den 44-årige mannen och för alla andra män som dödar en kvinna de sagt sig älska.

– Det är inte samhället som tagit hennes liv. Det är personen hon vaknade och somnade med varje dag som dödade henne. Vi måste prata om det här problemet och den här typen av brott. Sasha, och andra som hon, får inte glömmas bort.

Socialstyrelsen uppskattar att minst 75 000 kvinnor i Sverige utsätts för någon form av partnervåld varje år.

När en kvinna dödas av en man är det toppen av ett väldigt stort isberg – det yttersta våldet.

De som drabbas kommer från alla samhällsklasser, har olika ursprung, och våldet sker ofta på den plats där man borde vara som tryggast: hemmet.

När polis och ambulans kallades till en lägenhet i Motala den 6 oktober i år låg den 29-åriga kvinnan död på golvet i sitt eget kök.

Vad de två små sönerna såg eller hörde av förloppet vet ännu ingen.

Tända ljus för kvinnan i Motala.
Tända ljus för kvinnan i Motala.

Hennes make, en 52-årig man, har erkänt att han attackerade henne med en kökskniv. Han var svartsjuk. Han trodde att hustrun träffat någon annan.

– Jag vet att hon inte hade träffat någon annan. Han använde det mot henne för att stressa upp henne, som någon slags maktutövning, säger kvinnans lillebror.

För den 29-åriga kvinnans familj har chocken ännu inte lagt sig.

Begravningen hölls den 24 november. Den blev fin, säger brodern som inte kan ta in att hans storasyster, den mest ambitiösa i syskonskaran, en ung kvinna som drömde om villa, bil och en tomt som barnen kunde springa på, är borta.

– Hade hon blivit påkörd av en bil, dött av en sjukdom, så hade det varit en sak. Men att det händer i lägenheten, inför barnen, av en man som vi ätit massa middagar med, det är svårt att leva med.


Kvinnor som misstänks ha dödats av en partner 2022

4 januari Kopparberg:

Den 4 januari hittades den 51-åriga kvinnan död i lägenheten i Kopparberg. Hon hade huggits till döds med en kniv.

Hennes pojkvän, en tre år äldre man, har dömts till livstids fängelse för mordet, samt för olaga hot och hot mot tjänsteman. Han själv nekar till brott och menar att han kom till lägenheten och fann kvinnan död.

Den mordåtalade mannen beskriver i ett utredningssamtal som gjorts efter mordet att han har haft ett psykiskt dåligt mående till och från. Han har även, enligt egen utsaga, sökt vård vid flertalet tillfällen utan att ha fått den hjälp han anser sig behövt.

Mannen slog ihjäl sin hustru med ett plättlägg.
Mannen slog ihjäl sin hustru med ett plättlägg.

9 januari, Limhamn:

Den 76-årige maken dödade sin hustru med kniv och ett plättlägg. Motivet till mordet som mannen själv uppgett är att han och hustrun hade köpt en lägenhet med öppen planlösning och han började oroa sig över hur den skulle möbleras. Han ångrade köpet och gick in i en djup depression, en sjukdom han tidigare lidit av. Han trodde heller inte att hans hustru skulle orka med flytten säger han, och att han ville döda henne för att skona henne.

I familjens närhet kunde ingen efteråt förstå hur han kunde göra det han nu erkänt. Han ska ha varit mycket kärleksfull mot sin hustru.

Mannen hade även försökt få hjälp för sitt psykiska mående innan mordet. Han fick då sömntabletter för att få bukt med sina svåra sömnsvårigheter. De sömntabletterna, samt alkohol, hittades sedan i hans kropp efter mordet.

I juni dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på hustrun.

Soffan där Else-Maj satt när maken tände eld.
Soffan där Else-Maj satt när maken tände eld.

 25 januari, Gällivare:

När brandkår och polis nådde huset i Gällivare hade det brunnit och Else-Maj hittades svårt skadad. I ambulansen, efter att hon fått smärtstillande, kunde hon fortfarande kommunicera. Hon berättade att sambon hällt någon vätska på henne och sedan tänt eld.

Men efter ambulansfärden föll Else-Maj in i medvetslöshet. 

I 39 dagar kämpade hon för sitt liv men de brännskador som täckte 45 procent av hennes kropp var för svåra och hon avled. Den 19 februari förklarades hon död.

Sambon, en 78-årig man, dömdes den 7 juli till 16 års fängelse för mord och mordbrand. Själv har mannen hävdat att han bara ville skrämmas och markera mot Else-Maj, inte döda.

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Aldrig trodde jag att min mamma, min tuffa mamma, skulle råka ut för detta, har sonen Robert tidigare berättat.

40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.
40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

 12 februari, Stockholm:

40-åriga Somayyeh försvann den 12 februari. Hon var nybliven mamma och hennes familj var övertygad om att hon aldrig skulle ha försvunnit frivilligt.

Sju månader senare hittades hennes kropp på 25 meters djup i vattnet vid Kvarnholmen i Stockholm.

Åtal väntas snart väckas mot hennes 44-årige make. Hennes bror hoppas på ett kännbart straff för maken.

– Kunde han inte bara lämnat henne i stället? Kunde han inte låtit min syster få leva och min systerson få ha sin mamma kvar?

Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.
Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.

 24 februari, Landskrona:

På morgonen den 24 februari hittade anhöriga till en kvinna i 40-årsåldern henne död i sin bostad. I samma bostad befann sig även hennes sambo, svårt skadad.

Han avled på väg till sjukhuset och polisen tror att han dödade kvinnan och därefter tog sitt liv.

Enligt Aftonbladets uppgifter var motivet till mordet svartsjuka och kontroll.

Eftersom polisen inte kan se att någon annan gärningsman än den döde sambon kan ligga bakom mordet har utredningens lagts ned.

Tre döda hittades i bostaden i Vallentuna kommun utanför Stockholm.
Tre döda hittades i bostaden i Vallentuna kommun utanför Stockholm.

 15 april, Vallentuna:

Tre personer, en kvinna, hennes make och deras barn, hittades döda i en villa i Vallentuna kommun, norr om Stockholm.

Polisen misstänker att mannen mördat sin familj genom att skjuta dem och att han sedan tagit sitt eget liv. 

Den nu döde gärningsmannen, en 49-åring, var tidigare ostraffad. Vad som föregick dubbelmordet och självmordet är ännu oklart.

Eftersom polisen inte kan se att någon annan gärningsman än den döde maken kan ligga bakom dubbelmordet har utredningens lagts ned.

22 juni, Falköping:

Den 40-åriga trebarnsmamman höggs till döds inför sina barn. Hennes exsambo är åtalad för mordet. Han har själv inte riktigt kunna förklara varför han dödade sina barns mamma, han misstänks lida av en allvarlig psykisk störning.

Dom väntas komma inom kort.

Jeanette blev 61 år gammal.
Jeanette blev 61 år gammal.

9 juli, Hudiksvall:

På förmiddagen den 9 juli kallades polis och ambulans till Jeanettes bostad en bit utanför Hudiksvall.

Där hittades Jeanette död. Hennes 52-årige pojkvän befann sig också i huset och greps på plats. Rättegången mot mannen pågår just nu. Själv säger han att han vare sig kan förneka eller erkänna då han var så berusad.

Aftonbladet har intervjuat Jeanettes barn om saknaden efter mamman.

– Hon var ljuset i världen med sitt blonda hår och sitt stora leende. En person som brydde sig mer om att andra hade det bra än att hon själv hade det. Det är så synd bara att hon inte var mer snäll mot sig själv också, säger dottern Lili, 30.

16 juli, Lindesberg:

En kvinna i 25-årsåldern hittades död i en lägenhet i Lindesbergs kommun. Hennes sambo anhölls som skäligen misstänkt för mordet, alltså på den lägre misstankegraden. Han häktades men försattes sedan på fri fot i väntan på den rättsmedicinska undersökningen. Enligt åklagaren inväntar man ännu svar från den men ärendet utreds fortfarande som mord.

Motala kvinnojour anordnade ett fackeltåg för att uppmärksamma den 29-åriga kvinnans död samt mäns våld mot kvinnor.
Motala kvinnojour anordnade ett fackeltåg för att uppmärksamma den 29-åriga kvinnans död samt mäns våld mot kvinnor.

6 oktober, Motala:

Den 29-åriga kvinnan dödades med en kniv i sin lägenhet. Hennes make, en man i 50-årsåldern, har medgett att han knivhögg henne men förnekar uppsåt.

I lägenheten befann sig även parets två små barn. Det är ännu inte utrett vad de hörde och såg av mordet.

Mannen säger att han trodde att hustrun hade träffat någon annan, något som det inte finns något som tyder på. Han menar att hustrun gjorde honom irriterad när hon inte lyssnade på honom.

”Han blev tilltalad på ett sätt som gjorde honom arg, vilket gjorde att han gick in till köket och hämtade en kniv,” står det i en personutredning som gjorts av mannen.

9 december, Kristianstad:

Polisen larmades till studentlägenheten där en kvinna hittades död.

Hennes pojkvän i 35-årsåldern har häktats misstänkt för att ha mördat henne och vid häktningsförhandlingen erkände han att han berövat henne livet. Mannen larmade själv polisen.

Länk till samlingssidan

Fotnot: Siffrorna är preliminära och kan komma att ändras då dom inte fallit i samtliga ärenden utan flera fortfarande är under utredning. Fall som i nuläget inte räknas bland dessa elva kan också tillkomma. Till exempel räknas det misstänkta mordet i Kristianstad inte bland de elva då jouråklagaren inte velat kommentera om den misstänkte mannen och den avlidna kvinnan haft en kärleksrelation eller inte.

Publisert: