Uppemot en miljard flyttfåglar kraschar in i skyskrapor

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Skyskrapor är livsfarliga för flyttfåglar.

Uppemot en miljard dör varje år, bara i USA.

Det visar forskning från Smithsonian Migratory Bird Center.

De farligaste amerikanska städerna för flyttfåglar är Chicago, Houston och Dallas, skriver brittiska The Guardian. Värsta dödsfällorna är glastäckta och upplysta skyskrapor.

– Flyttfåglarna landar på en trottoar på natten. På morgonen flyger de upp i vad de tror är ett träd, men i själva verket är det ett träd som speglas i en glastäckt byggnad. De kraschar in i glaset och dör, säger Susan Elbin, chef för djurskyddsorganisationen New York City Audubon, till The Guardian.

1 av 2 | Foto: Patrick Pleul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Fåglar dras till ljus. Eftersom flyttfåglarna flyger på natten lockas de av upplysta städer. Efter skyskrapetäta Chicago, Houston och Dallas – som ligger mitt i flyttstråken – är de värsta städerna för flyttfåglar New York, Los Angeles och Saint Louis. De ligger också längs flyttrutter, visar forskning från amerikanska Cornell Lab of Ornithology.

Vissa fågelarter är mer i farozonen än andra. Det gäller till exempel sångfåglar, som tenderar att kvittra när ser stadsljus. När de gör det är risken stor att de lockar fler släktingar till den farliga platsen.

Ett sätt att minska fågeldöden är att släcka byggnader nattetid under de perioder när flyttfåglarna migrerar, det vill säga vår och höst. Ett annat knep för att skydda flyttfåglarna kan vara att bygga skyskrapor med mönstrat glas, som inte reflekterar ljus. Sådana regler finns redan i San Francisco och kanadensiska Toronto.

Det är svårt att mäta exakt hur många flyttfåglar som dör när de flyger in i skyskrapor i USA. Studien från Smithsonian Migratory Bird Center visar att mellan 100 miljoner och en miljard fåglar, framför allt flyttfåglar, dör när de flyger in i byggnader, företrädesvis skyskrapor. Studien grundar sig på data från många olika grupper runtom i landet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Fåglar

Houston

Chicago

Dallas

New York