Jair Bolsonaro

Bolsonaro knyter band vid Klagomuren

Av: 

TT

Brasiliens president Jair Bolsonaro och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid besöket vid Västra muren.
Brasiliens president Jair Bolsonaro och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid besöket vid Västra muren.

NYHETER

Brasiliens president Jair Bolsonaro gjorde ett kontroversiellt besök vid den så kallade Klagomuren tillsammans med Israels Benjamin Netanyahu.

De palestinska myndigheterna har tagit hem sin ambassadör från Brasilien för överläggningar.

Jair Bolsonaro besöker Israel för att ytterligare stärka banden till landet och dess premiärminister Benjamin Netanyahu, efter att Netanyahu nyligen besökte Brasilien.

De två ledarna gjorde ett symboliskt besök vid Västra muren, som också är känd som Klagomuren. Platsen är en av judendomens allra heligaste och känslig, då den ligger i östra Jerusalem som ockuperades och senare annekterades av Israel på 1960-talet, vilket inte erkänts av det internationella samfundet.

Lade händer på muren

De två ledarna fotograferades när de närmade sig muren och placerade sina händer på den. En talesperson för Israels utrikesdepartement gör gällande att det är första gången en utländsk statschef besöker platsen tillsammans med en israelisk premiärminister.

I samband med Bolsonaros besök invigs också ett nytt brasilianskt handelskontor i Jerusalem. Inför det brasilianska valet i höstas lovade han att flytta Brasiliens ambassad till Jerusalem, men det beslutet har han ännu inte fattat.

– Jag ska berätta en hemlighet: Jag hoppas att det här är första steget mot öppnandet, när det väl blir dags, av en brasiliansk ambassad i Jerusalem, sade Benjamin Netanyahu till sin brasilianske kollega vid en presskonferens.

Ambassadören avvaktar

De palestinska myndigheterna har kallat tillbaka sin ambassadör i Brasilien för överläggningar. Palestina betraktar den östra delen av Jerusalem som huvudstaden i en framtida palestinsk stat.

– Det här beslutet bryter mot grunden av internationell lag i östra Jerusalem, säger den palestinske utrikesministern Ammar Hijazi.

Ambassadören i Brasilia, Ibrahim Alzeban, säger att han avvaktar hur resten av Bolsonaros resa ter sig.

– Vi önskar att ämnet Jerusalem inte hade tagits upp, säger han.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska artisternas krav: bojkotta Eurovision i Israel

ÄMNEN I ARTIKELN

Jair Bolsonaro

Israel

Brasilien

Israel/Palestina-konflikten

Benjamin Netanyahu

Jerusalem