Värmen kommer tillbaka – blir en superfredag

Efter regn kommer sol – i alla fall på fredag.

Löning, lovstart, värme och en extra timme, en superhelg helt enkelt. 

Sol och värme utlovas på flera platser men också en del regn.

Lagom till höstlov och löning kommer sol och värme att sprida sig över Svealand och Götaland.

– Det kan bli temperaturer mellan 9 och 15 grader när molntäcket försvinner under fredagsförmiddagen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Under natten till fredag passerar ett lågtryck upp över landet, vilket ger en del regn och moln på sina håll. I övre Norrland kommer regnet att övergå i snöfall.

– Om man vill njuta av solen på fredag bör man leta efter vindskydd. För när lågtrycket passerar blåser det upp på flera håll. Längs kusterna får man räkna med måttliga till hårda vindar, säger Mikael Sjöstrand.

Höstsol och värme kommer på besök i helgen.
Höstsol och värme kommer på besök i helgen.

Snabba väderskift och en extra timme

Flera lågtryck väntas passera under helgen och vädret kommer att variera runt om i landet.

– Mot eftermiddagen på lördag kommer solen att vandra från Svealand upp till södra Norrland och där kan temperaturen bli upp mot 11 grader på sina platser, säger Sjöstrand.

Under söndagen väntas lågtrycket passera söderut och kallare luft rör sig då ner över landet.

Den som bor i delarna där solen inte tänker visa sig, får trösta sig med att få en extra sovtimme i helgen. Klockan 03.00 natten till söndag är det dags att vrida tillbaka klockan till vintertid.

På natten till söndag är det dags att ställa tillbaka klockan.
På natten till söndag är det dags att ställa tillbaka klockan.

Ett par grader varmare än tidigare

Trots en kylig start på oktober har de senaste veckorna varit något varmare än vanligt. Flera lågtryck har rört sig över landet och då har mildare luft följt med.

– Det har varit ett par grader varmare än vanligt i främst i Svealand och Götaland. Men det här är troligtvis den sista veckan som det är lite mildare, säger Mikael Sjöstrand.

För redan nästa vecka drar kall och torr luft in. Mindre mulet men kylare – så dags att leta fram mössa och vantar igen.

Publisert:

LÄS VIDARE