Icas beslut: Ingen energidryck till unga

Nu sätter matvarukedjan Ica stopp för energidryck till unga. Alla butiker måste nu införa en 15-årsgräns på drycken.

Sedan den 1 oktober måste samtliga Ica-butiker ha 15-årsgräns på energidryck. Tidigare har enskilda butiker och Ica-handlare fått besluta själva om vem som tillåts köpa drycken, men enligt den uppdaterade butikspolicyn ska nu alla förhålla sig till 15-årsgränsen, rapporterar Lokaltidningen.

– Åldersgränsen sänder en viktig signal om Ica-handlarnas sociala ansvarstagande, säger Hannes Hervieu, pressansvarig på Ica, till Aftonbladet.

Många butiker har sedan tidigare haft en åldersgräns för energidryck, men nu blir det alltså obligatoriskt för samtliga Ica-handlare.

– Jag vet att många föräldrar uppskattar att vi har bestämt att den här riktlinjen ska gälla för alla Ica-butiker, från norr till söder. Jag tror också att många ungdomar själva innerst inne tycker det är bra, säger Ica-handlaren Marie Månsson som driver Ica Supermarket Linero Torg i Lund.

– Vi gör ju inte det här för att vara taskiga, vi gör det för att vi är engagerade i unga människors hälsa.

Vissa har högre åldersgräns

För två år sedan rapporterade Aftonbladet om Ica Docksta i Ångermanland som följer en ännu hårdare linje.

– Om man säljer till 15-åringar som ofta går i högstadiet med yngre elever under sig, så är det lätt att konsumtionen går nedåt i åldrarna. Vi sa då att vi kör 18-årsgräns rakt av, sa Ica-handlaren Sanna Hallin då.

Svensk dagligvaruhandel har sedan 2009 en frivillig riktlinje med en åldersgräns på 15 år. Den följs av många – men inte alla.

Publisert:

LÄS VIDARE