Amerikanska politiker vill terrorstämpla svenska nazister

Vill se Azovbataljonen och NMR på terrorlista

I ett brev till den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo kräver 40 demokratiska kongresspolitiker krafttag mot högerextremister.

De vill att särskilt tre organisationer förs upp på USA:s lista över utländska terrorgrupper – däribland Nordiska motståndsrörelsen.

Max Rose, ledamot i representanthuset och medlem i utskottet för terrorbekämpning, är författare till brevet, som är undertecknat av ytterligare 39 demokrater.

Initiativet görs mot bakgrund av de senaste årens vitmaktdåd runt om i världen. Max Rose nämner attackerna i tyska Halle och nyzeeländska Christchurch.

”Uppfyller alla kriterier”

Politikerna undrar varför det amerikanska utrikesdepartementet inte har med fler högerextrema nätverk på USA:s lista över utländska terrororganisationer (kallad FTO-listan).

”Våldsamma vitmaktgrupper uppfyller alla kriterier som utrikesdepartementet har för att inkluderas på listan över utländska terroristorganisationer, men av någon anledning vägrar de stämpla dessa grupper som terrorister”, skriver Max Rose på Twitter.

När det gäller amerikaner som deltar i jihadiströrelser som Islamiska staten – eller andra organisationer som finns med på terrorlistan – har den amerikanska staten flera åtgärder att sätta in.

”Men om samma amerikanska medborgare svär trohet till en våldsam vitmaktbaserad extremistgrupp utomlands för att sprida sitt terrorbudskap, har den federala regeringen inte tillgång till samma verktyg”, skriver politikerna i brevet till utrikesminister Mike Pompeo.

Azovbataljonen och NMR

Brevet nämner särskilt tre organisationer: högerextrema paramilitära Azovbataljonen i Ukraina, nynazistiska National Action i Storbritannien och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Politikerna påpekar att både Azovbataljonen och National Action kan länkas till olika terrordåd. De skriver också att utbytet mellan högerextremister i olika länder är stort.

”... och i takt med att vi lär oss mer om kopplingarna mellan vissa utländska vitmaktgrupper och inhemska terrorister, är det dags att vi tar hotet från våldsamma högerextremister på större allvar”, skriver politikerna.

De önskar svar från Mike Pompeo senast den 4 november.

Publisert:

LÄS VIDARE