Skottland

Dömda homosexuella benådas i Skottland

avTT

Skotska män som dömts för ”homosexuella aktiviteter” benådas i dag automatiskt, enligt en ny lag som ska rätta till ett ”historiskt fel”.

Lagen omfattar alla som tidigare dömts för allt från sex till kyssar eller flirtande med andra av samma kön. Inget av det är olagligt i dag, och de som nu benådas kan ansöka om att få sina brottsregister rensade på uppgifterna.

Hundratals män i Skottland står med i brottsregistret med anledning av de tidigare lagarna, uppskattar organisationen LGBT+.

– En sån här dom kunde betyda slutet på din karriär, den kunde betyda att du förlorade dina vänner, den kunde betyda att du förlorade din familj, säger Tim Hopkins vid organisationen.

Samkönat sex blev lagligt i Skottland 1980.

Försteminister Nicola Sturgeon gick 2017 ut med en offentlig ursäkt till alla som dömts med anledning av de tidigare lagarna.

Foto: TT
Skotska män benådas automatiskt i dag. Arkivbilder.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skottland

Hbtq