Fortsatt väntan på sommarvärmen

Av: TT

Publicerad:
Det ostadiga vädret håller i sig in i nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Det ostadiga vädret håller i sig in i nästa vecka. Arkivbild.

Den som hoppas på att det varma sommarvädret från i juni ska komma tillbaka får vänta. Nästa vecka bjuder mest på skurar och svala temperaturer.

Om junivädret var ovanligt varmt har juli gått åt motsatt håll, med blandade skurar och temperaturer som bara med god vilja når över 20-strecket på termometern. Och trenden tycks hålla i sig.

– Vädret fortsätter egentligen som det har varit. Det blir ostadigt med risk för regnskurar med temperaturer mellan 15 och 19 grader, säger Maria Svedestig, meteorolog vid SMHI.

Och så ser det ut i större delen av landet, men i norra Norrlands inland kan det bli något svalare.

Kanske västkusten

Eventuellt kan västkusten bjuda på lite mer sol. Eftersom vinden kommer västerifrån tenderar skurarna att bildas en bit inåt landet. Men det är inget som är helt säkert.

– Ja, det är möjligt att vädret blir lite bättre längs Bohuskusten, säger Maria Svedestig.

Det blir alltså inget högsommarväder men å andra sidan blir det heller inget busväder, enligt SMHI:s meteorolog.

– Det blir bara svaga till måttliga vindar under veckan i hela landet, säger hon.

Oklart med högtryck

Orsaken till det ostadiga sommarvädret beror på ett lågtryck som ligger parkerat på Nordatlanten. Men det kan bli en annan väderbild i slutet av nästa vecka. Det beror helt på om ett högtryck kan utmana lågtrycket eller inte.

– Nästa helg kan vi få en högtrycksrygg som ger lite varmare väder. Men det är oklart om den kommer att växa till sig eller bara passera, säger Maria Svedestig.

– Men man ska inte hoppas att det blir några 28 grader, för det kommer det inte att bli. Men 25 grader någonstans i södra Sverige möjligen.

Publicerad: