200 sekunder

Expert: Förbjud alla polisjakter på barn

Trafikskadeforskare om dödsolyckan i Lerum: Oerhört kritisk

Av: 

Mira Micic

Lindah C Mohlin

NYHETER

Polisjakter på barn bör förbjudas.

Det säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin och trafikskadeforskare:

– Vad som helst kan hända och när jag följer detta över tid ser jag ju också att många utför de här jakterna på måfå. Polisjakter är det farligaste som polisen kan företa sig överhuvudtaget.

Jörgen Lundälv, trafikskadeforskare och docent i trafikmedicin vid Umeå universitet har länge följt polisjakterna och studerat konsekvenserna.

– Under tre år så har det skett ett 40-tal fall i Sverige där man har jagat barn ute i trafiken. Det finns ingenting som säger att det här inte kommer fortsätta. Det här är alldeles för farligt, säger han.

Beskriv varför du är så kritisk mot polisjakter?

– Polisjakter är det farligaste som polisen kan företa sig överhuvudtaget. Det är behäftat med stora risker. Polisen är hela tiden i överläge.

”Kan sluta hur som helst - och det gjorde det”

Jörgen Lundälv säger att riskerna att skadas eller dö är mycket stora - både för den som blir jagad men även för polisens personal och alla människor som finns i närheten.

– När jag följer detta över tid ser jag att många utför de här jakterna på måfå. Hur ska man kunna stoppa ett flyende fordon? Har man ingen plan för det så tycker jag att man ska låta bli. Det blir som en rysk roulette.

Jörgen Lundälv är mycket kritisk mot polisjakter på barn: Behäftat med stora risker

Jörgen Lundälv har fått titta på bilder från platser och miljön i Lerum där 16-årige Alexander kraschade och dog.

– Det här är det absolut värsta jag har sett. Det här är en polisjakt rakt in i en hem- och boendemiljö. Det här är precis utmed ytterdörrar, utmed jättehöga häckar. Det kan sluta hur som helst.

Kräver totalförbud

Han säger att han utgår ifrån att de poliser som fanns i polisbilen i Lerum kände till området och att det inte var en väg som man kunde köra polisbil på, samt att det fanns barn i området:

– Ändå så gjorde man detta. Detta visar ju med tydlighet att det inte fanns någon plan.

Polisen måste ha vetat om att det är barn de jagar - vilket strider mot barnkonventionen, som blivit lag i år, menar Jörgen Lundälv:

– Den handlar om att alla barn  har rätt till liv, hälsa och säkerhet. Så här kan vi inte arbeta med barn. Det måste handla om samtal och förebyggande arbete. Jag tror att det är viktigt att det sker ett totalförbud när det handlar om polisjakter på barn.

Kan polisen gjort sig skyldig till annat än tjänstefel?

– När man följer den här typen av olyckor så tycker jag att man ser åklagare och de utredande poliserna bara utgår ifrån tjänstefel och det är det lägsta, säger Jörgen Lundälv.

Vid polisjakterna har polisen alltid ett överläge, i och med att man har fler fordon och radiokommunikation, menar Lundälv.

– Vid en del tillfällen så ser jag de här händelserna som att polisen har riggat upp en dödsfälla. Den som är flyende, i det här fallet ett barn, har ingenstans att ta vägen - och det är inte meningen, att barn ska fly och det är inte meningen att polisen ska fly. Polisen ska stå kvar och säga att vi har gjort fel.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Mira Micic och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

  • Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
  • Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
  • Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
  • Du har alltid rätt till källskydd.

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Polis trodde mopeden var stulen - jagade pojkar tills de kraschade

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Lerum

Brott

Stockholm

Barnkonventionen

Lund

Umeå universitet