Presidentvalet i USA 2020

Trump fortsatte hylla klorokin i film på konventet

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Donald Trump fortsatte att marknadsföra en tillbakadragen medicin mot corona när Republikanernas konvent drog igång.

– Det är en skam vad de gjorde mot hydroklorokin, sa Trump i en video där han träffade en tillfrisknad patient i Vita huset.

Dussintals talare – politiker och vanligt folk – sparkade under natten mot tisdagen igång Republikanernas konvent inför presidentvalet. Flera av dem – som förre FN-ambassadören Nikky Haley och presidentsonen Donald Trump Jr – framträdde live i ett tomt auditorium i Washington.

Varken presidenten eller de andra bar munskydd och flera medier noterade att de stod ganska nära varandra.

Foto: Travis Dove / TT

Den senare gick hårt åt sin fars rival och kallade Joe Biden för ”träskets Loch Ness-monster” och ”Beijing Biden”.

Huvudpersonen själv var en av alla som var med i förinspelade inslag. Donald Trump syntes i en film som spelades in i Vita huset tidigare under dagen. Där träffade han sju amerikaner som på olika sätt jobbar i frontlinjen i kampen mot coronaviruset.

Varken presidenten eller de andra bar munskydd och flera medier noterade att de stod ganska nära varandra.

– Det är mina vänner. Det här är otroliga arbetare som hjälper till så mycket med covid, sa Trump.

Presidentsonen Donald Trump Jr framträdde live i ett tomt auditorium i Washington.

Foto: Susan Walsh / TT

Trump fortsatte prata om klorokin

En man från Kalifornien berättade att han tillfrisknat från covid-19. Han fick frågan av Trump vilka mediciner han behandlats med och nämnde azitromycin, en antibiotika som används mot bakteriella infektioner.

– Ok, jag kommer inte ens att fråga dig om hydroklorokin, sa Trump.

Han fortsatte sedan att tala sig varm för den antimalariamedicin som i studier visat sig verkningslös och potentiellt farlig för coronapatienter. I juni drog amerikanska läkemedelsverket FDA tillbaka licensen och stoppade användningen av hydroklorokin och klorokin i USA.

– Det är en skam vad de gjorde mot hydroklorokin. Men jag tog den, sa Trump och syftade på när han tidigt i coronautbrottet självmedicinerade i förebyggande syfte.

Dussintals talare – politiker och vanligt folk – sparkade under natten mot tisdagen igång Republikanernas konvent inför presidentvalet.

Foto: Travis Dove / TT

Angrep Demokraterna i tal

Tidigare under dagen höll Trump ett tal i Charlotte, North Carolina, när han formellt nominerades som Republikanernas presidentkandidat.

Han dök upp oannonserat inför ett begränsat antal delegater som samlats för voteringen. Han gick hårt åt sina politiska motståndare och anklagade Demokraterna för att ”stjäla valet” genom att satsa hårt på poströster under coronapandemin.

– Det enda sätt de kan ta valet ifrån oss är genom ett riggat val, sa han.

När åhörarna skanderade ”fyra år till” tyckte Trump att de kunde ta i lite till.

– Om ni verkligen vill göra dem galna: Säg 12 år till.

Ska tala från Vita huset

Republikanernas konvent pågår i fyra dagar, mestadels genom digitala framträdande. Donald Trump väntas framträda i något varje dag och bryter därmed traditionen att vänta till sista dagen.

På torsdag väntas Trump hålla sitt slutanförande från en gräsmatta utanför Vita huset, något som aldrig tidigare hänt och som kritiserats av demokrater och etikexperter med motiveringen att det är fel att använda en federal byggnad för partipolitiska syften.

Men Trump står på sig.

– Det är ett ställe som får mig att må bra, det får landet att må bra, sa presidenten till New York Post när han tillkännagav platsen.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Sverige–Slovakien i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Rådgivaren slutar efter familjekrig om Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Republikanerna i USA

Coronaviruset

Amerikansk politik