Malmö

Trängsel på Möllankrog – riskerar vite

Av: 

Frida Carlqvist

Öl. Genrebild.
Öl. Genrebild.

NYHETER

Fyra av de 27 serveringsverksamheter i Malmö som inspekterades av Malmö stad under förra veckan visade avvikelser från smittskyddsreglerna.

En krog ansågs ha så pass allvarliga brister att den nu riskerar vite.

– Om inte verksamheten själva börjat skicka ut folk hade vi fått ta beslut att stänga, säger Arvid Nordland, enhetschef på Miljöförvaltningen Malmö stad.

Sedan den 17 April har Miljöförvaltningen i Malmö stad gjort tillsynskontroller på 620 krogar i staden. 27 av dessa kontroller gjordes under förra veckan, då fyra verksamheter visade avvikelser från reglerna.

– Ett var särskilt allvarligt och hade stora problem med trängsel, och om inte verksamheten själva börjat skicka ut folk hade vi fått ta beslut att stänga, säger Arvid Nordland, enhetschef på Miljöförvaltningen, Malmö stad.

Åtgärdskrav har utförts, och krogen, som ligger vid Möllevångstorget, riskerar nu vite efter helgens trängsel. Detta kommer nu att uppföljas och nya kontroller kommer att genomföras.

Blandad allvarlighetsgrad

Den 1 juli infördes en ny tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Lagen innebär i praktiken bland annat att miljönämnden har ansvar för att kontrollera att kaféer, barer och restauranger säkerställer att undvika trängsel – och att serveringsställen kan straffas med vite om de inte genomfört tillräckliga smittskyddsåtgärder.

Arvid Nordland berättar att det varit lite blandade allvarlighetsgrader på bristerna som upptäcks vid kontrollerna.

– Det är väl vissa som har möblerat lite trångt, andra har inte klarat ut hur man ska sköta betalning och köer. Det är lite olika problem på olika krogar, men de flesta sköter det på ett bra sätt.

”Tar ett stort ansvar”

Enligt Arvid Nordland uppfattade inspektörerna ändå att många verksamheter arbetar för att minska trängsel och säkerställa en trygg miljö för gästerna. Arvid Nordland menar att det generellt ser bra ut och att man märker att det jobbas aktivt med att förhindra trängsel och att lagstiftningen fått resultat.

Arvid Nordland, enhetschef på Miljöförvaltningen i Malmö stad, vid en presskonferens under våren.

– Många verksamheter gör ett väldigt bra jobb och tar ett stort ansvar, det är mer undantag där det inte funkar. Det är där vi ser till att jobba för att de verksamheterna hamnar på rätt sida av lagstiftningen och bidrar till satt stoppa smittspridning i samhället som stort, säger Arvid Nordland.

Han tror dock att det kan bli svårare för krogarna under hösten.

– Vi ser indikationer på att det blir svårare när man inte kan ha uteserveringar. Sen är det så att sommarsäsongen inte varit så bra som den behövt vara för att man ska klara hösten, men det är viktigt att inte låta det gå ut över smittspridningen utan se till att lösa det på andra sätt, kanske erbjuda take away eller erbjuda andra lösningar för att förhindra trängsel.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Möllevången

Miljöförvaltningen

Hotell & restaurang

Coronaviruset

Möllevångstorget