De fyra viktigaste punkterna i åtalet mot Daniel Nyqvist

16 år efter dubbelmordet i Linköping åtalas Daniel Nyqvist, 37.

På onsdagen släpptes den 2 200 sidor långa förundersökningen.

Här är de viktigaste punkterna i den omfattande utredningen.

I 16 år var dubbelmordet i Linköping en olöst gåta som gäckade polisen. Men i juni i år kunde Daniel Nyqvist, nu 37 år, gripas efter en dna-träff i ett släktforskningsregister.

På onsdagen åtalades han vid Linköpings tingsrätt som misstänkt för att ha mördat Mohamed Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56.

Utredningen har varit omfattande och den 2 200 långa sidor förundersökningen innehåller mängder av förhör.

Förklaring: Kände tvång

Åklagaren Britt-Louise Viklund beskriver motivet som ”svårförklarligt” och benämner det mer som en förklaring. I förhör säger Daniel Nyqvist att han ”gjorde det mest på automatik”. Han vaknade morgonen den 19 oktober 2004 och kände ett tvång. I förhöret säger han att han kände att han ”måste döda två stycken för att få lugn i sinnet”. Två personer räckte.

Slumpmässigt utvalda offer

Att Daniel Nyqvist valde att attackera just Mohamed Ammouri och Anna-Lena Svenson var en ren slump, enligt hans egen förklaring.

Han berättar i förhör att han tog bussen in till stan när hans föräldrar åkte till jobbet. Där gick han längs gatorna och letade offer. Före morden mötte han andra människor, men att de ”var för stora” och ”kunde kanske också ha försvarat sig eller också var det jag som var för feg”, säger han i förhör.

När han mötte 8-åriga Mohamed Ammouri ansåg han att det ”var ett lämpligt offer” och att det var lämpligt att angripa ett barn. När han knivhuggit pojken tittade han upp och såg Anna-Lena Svenson.

”Jag såg pojken och anföll med kniv och sedan en kvinna. När jag tittade upp stod hon där som en isglass. Hon sa ingenting och jag sprang fram och högg henne med och sprang sedan därifrån”, säger han i förhör.

Vännernas beskrivning

Daniel Nyqvist var 21 år vid tiden för morden. Han har sedan dess levt ett isolerat liv med få sociala kontakter. I förhör säger hans barndomsvänner att han var som vilket barn som helst, men förändrades under gymnasietiden och ”började uppträda märkligt”.

En av vännerna berättar att han gick åt det högerextrema hållet och började ”heila” framför svenska flaggan i sitt pojkrum och att det var ”som en start på dagen”. Han ska också ha undrat ”hur det skulle vara att döda någon”. Vänner beskriver att han plötsligt började dricka sig berusad på stora mängder öl.

Försökte slå larm i flera år

En av barndomsvännerna slog larm till polisen i januari i år om att han misstänkte att Daniel Nyqvist var den misstänkta mördaren. I samtalet berättade vännen att Daniel Nyqvist hade en liknande mössa som den gärningsmannen lämnade efter sig när han flydde, och att han stämde in på polisens fantombild.

När förhörsledaren ifrågasatte varför vännen ringde in tipset nästan 16 år efter dubbelmordet svarar han att han flera gånger ringt in till polisen för att tipsa men att han varje gång blivit bortkopplad. Han säger att senaste gången han ringde var fem år tidigare.

Publisert:

LÄS VIDARE