Esmeralda, 3, dog – nu åtalas mamman för mord

Uppdaterad 2020-08-06 | Publicerad 2020-05-15

Många har engagerats av 3-åriga Esmeraldas tragiska död.

I dag åtalades flickans biologiska mamma för mord.

Enligt åtalet utsattes Esmeralda för yttre våld, och drogades med narkotikaklassade preparat.

På fredagen väcktes åtal mot mamman till 3-åriga flickan Esmeralda, som dog i januari i år. Kvinnan har suttit häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel av flickan.

Även pappan var brottsmisstänkt, men han dog i häktet i februari av okänd anledning. Orsaken till detta utreds ännu.

Esmeralda, som även kallats ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.

”Var fullt frisk”

Det var efter att en anhörig slagit larm som polisen besökte lägenheten i Norrköping i slutet av januari.

På plats upptäcktes det döda barnet och de båda föräldrarna greps.

Esmeraldas biologiska mamma åtalas nu för mord i första hand. I andra hand åtalas hon för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Hon åtalas även för brott mot griftefriden.

Flickan har enligt åtalet utsatts för trubbigt våld av mamman och pappan.

– Detta i kombination med att Esmeralda försatts i ett tillstånd av vanmakt genom att hon fått en mängd olika narkotikaklassade preparat i sig har lett till hennes död, säger kammaråklagare Anna Lander.

Hur ser bevisläget ut för en fällande dom för mord?

– Det här bedöms som mord på grund av våldet, skadorna hon har samt de narkotikaklassade substanserna hon hade i sig. Den här flickan var fullt frisk, att ge dessa preparat till henne är en medveten handling och att tillfoga skador är också en medveten handling, säger Anna Lander och fortsätter:

– Dessutom har mamman, när hon sett att barnet varit väldigt svårt skadat, underlåtit att larma ambulans och då menar jag att hon genom sin underlåtenhet att agera orsakat hennes död.

”Levde isolerat”

Förundersökningen har varit tung på många sätt.

– Familjen har levt isolerat så det har också funnits svårigheter i att få fram hur tillvaron sett ut för den här familjen, säger Anna Nedwik, kriminalinspektör vid polisen i Norrköping.

Brottet ska ha ägt rum på en adress i Norrköping mellan 28 januari och den 30 januari 2020.

Utöver brotten mot Esmeralda åtalas mamman för synnerligen grov misshandel mot ett yngre syskon till Esmeralda, som ska ha ägt rum mellan 1 november 2019 och 30 januari 2020.

”Då rasade hela vår värld”

Esmeralda, som i ett DN-reportage blev känd som ”Lilla hjärtat”, togs ifrån sina biologiska föräldrar redan på BB och växte upp hos familjehemsföräldrarna Melinda Jacobs och Lasse Lundberg.

Men när Esmeralda var 2 år ville de biologiska föräldrarna ha tillbaka vårdnaden. Förvaltningsrätten gick på socialtjänstens linje och nekade dem rätten. Men kammarrätten i Jönköping beslutade att Esmeralda skulle återförenas med sina biologiska föräldrar.

– Då rasade hela vår värld. Det var helt fruktansvärt. Jag trodde aldrig att det kunde gå så illa, har familjehemsmamman Melinda Jacobs tidigare berättat för Aftonbladet.

Esmeralda tvingades lämna familjehemmet efter de biologiska föräldrarnas överklagan.

I april 2019 såg hon Esmeralda för sista gången. Den 30 januari 2020 hittades Esmeralda död.

Kan leda till lagändring

Kammarrättens dom, som gjorde att flickan omplacerades från jourhemmet till de biologiska föräldrarna, har kritiserats kraftigt och regeringen har tillsatt en särskild utredare som nu ska se över lagstiftningen och hur man kan stärka tvångsvårdade barns rättigheter.

Utredningen, som kallats Lex Lilla hjärtat, ska vara klar i februari.

Socialkontoret i Norrköping har gjort en internutredning efter händelsen. Där har man kommit fram till att socialtjänsten brustit i rutinerna samt att kontakten med barnavårdscentralen blivit fördröjd. Men inget av detta hade kunnat förhindra flickans död, enligt myndigheten.

Rättegången mot Esmeraldas mamma väntas inledas den 25 maj. Om mamman döms kan hon komma att dömas till rättspsykiatrisk vård, har Aftonbladet tidigare rapporterat.

Mamman har tidigare nekat till brott.

Eva Andersson, kriminalinspektör på grova brott, Anna Lander, kammaråklagare, samt kriminalinspektör Anna Nedwik, vid dagens pressträff i Norrköping.