Malmö

Krogkontroller ökas i veckan – ”Inte i mål”

Av: 

TT

I Stockholm, Göteborg och Malmö vittnar man om att flera av krogarna som fått anmärkningar tagit till sig av det och åtgärdat problemen. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

NYHETER

Det är fortsatt trångt på flera krogar i storstäderna. Nu väntar en långhelg med fler kontroller i både Göteborg och Stockholm.

Glesare mellan borden och tejpmarkeringar på golvet. Krog- och restaurangbranschen har på olika sätt fått anpassa sig för att minska trängseln i coronapandemin. Lyckas man inte blir det en anmärkning – och i värsta fall nedstängning beordrad av en smittskyddsläkare.

I Sveriges tre största städer har miljöförvaltningarna genomfört inspektioner i flera veckor. Allra flest har skett i huvudstaden – närmare 500. Totalt har 125 anmärkningar utfärdats. Peter Brådenmark är enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

TT: Hur coronaanpassad är krog- och restaurangvärlden i Stockholm?

– Den är inte fullt anpassad, det skulle jag inte vilja påstå. Jag menar, vi är ju ute på inspektioner och hittar fortfarande restauranger där vi har anmärkningar vad gäller trängsel. Så nej, vi är definitivt inte i mål med det, säger han till TT.

"För mycket"

Senast i helgen gjordes över 40 inspektioner och 14 avvikelser om trängsel rapporterades.

– Det tycker jag är för mycket med tanke på att de här reglerna har funnits nu så pass länge. Det borde vara väl känt av krögarna att man ska jobba med det här för att undvika trängsel.

Hittills har Smittskydd Stockholm fattat beslut om att stänga nio krogar i Stockholm, efter anmälningar från miljöförvaltningen. Under Kristi himmelsfärdshelgen ska kontrollerna bli fler – från onsdag till söndag. Fler inspektörer kommer också att kallas in.

– Vädret är kanske på väg att bli lite bättre, och då kan det bli mer folk som rör sig ute på stan. Då finns behov att också öka tillsynen, säger Peter Brådenmark.

Extra i Göteborg

Även i Göteborg planerar man att trappa upp. I normala fall görs två pass under en helg, säger Peter Berntsson som är avdelningschef vid miljöförvaltningen i staden.

– Nu kommer vi att köra tre pass, så det blir mer omfattande.

Än så länge har en restaurang i Göteborg fått stänga, efter beslut från regionens smittskydd. Även i Linköping och Södertälje har restauranger fått stänga. Men i Malmö har ingen kontroll lett till nedstängning. David Lindsjö, enhetschef vid miljöförvaltningen i Malmö stad, säger att man planerar minst ett inspektionstillfälle under långhelgen.

– Den senaste veckan har det sett bra ut när vi har varit ute. Men det är ganska anpassat efter vädret, så vi ska inte slappna av och tro att det alltid är så bra som det är just nu. Det har varit ganska dåligt väder och det påverkar absolut.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan-statyn blir kvar i Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Stockholm

Göteborg

Smittskydd Stockholm

Coronaviruset