Brittisk jagare till Persiska viken

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den brittiska jagaren HMS Duncan skickas till Persiska viken efter ökade spänningar. Arkivbild.
Foto: Ben Sutton/AP/TT
Den brittiska jagaren HMS Duncan skickas till Persiska viken efter ökade spänningar. Arkivbild.

Storbritannien skickar ett andra stridsfartyg till Persiska viken till följd av den eskalerande konflikten mellan London och Teheran.

I förra veckan stoppades en iransk oljetanker vid Gibraltar, något som skapat irritation i Iran.

Jagaren HMS Duncan kommer att segla mot Persiska viken de kommande dagarna, enligt Sky News. Sedan tidigare finns fregatten HMS Montrose i vattnen utanför Iran, som uppges ha gått emellan för att förhindra ett iranskt beslagtagande av en brittisk oljetanker under gårdagen. Fregatten tas dock tillfälligt ur bruk för sedan tidigare planerat underhåll.

Nyheten kommer samma dag som Gibraltars chefsminister Fabian Picardo meddelar att beslutet att beslagta den iranska supertankern Grace 1 i förra veckan helt och hållet var Gibraltars. Picardos uttalande följer på antydningar från Iran och Ryssland om att USA ska ha haft ett finger med i spelet.

– Alla relevanta beslut i det här ärendet togs som en direkt följd av att Gibraltars regering hade rimliga skäl att tro att fartyget agerade i strid med befintliga EU-sanktioner gentemot Syrien, säger Picardo till parlamentet.

– Det har aldrig förekommit någon politisk förfrågan från någon regering om att Gibraltar skulle eller inte skulle agera, fortsätter han.

Under gårdagen greps kaptenen och en besättningsman på Grace 1 av polis, och under fredagen greps ytterligare två personer ur besättningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tankern fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja, uppger Picardo. Iran har förnekat att fartyget var på väg mot Syrien.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN