Iran: Ytterligare steg i urananrikning väntar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Iranska UD:s talesperson Abbas Mousavi. Arkivbild.

NYHETER

EU är ytterst oroat över Irans anrikning av uran och uppmanar Teheran att bromsa nu.

Men Iran planerar att höja anrikningsgraden ytterligare – om inte Europa garanterar att kärnenergiavtalet kan upprätthållas.

Iran meddelade på måndagen att den grad för urananrikning som sattes i kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 har överskridits och nu är uppe i 4,5 procent, mot avtalets 3,67 procent.

Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar att Iran anrikat uran till en högre renhetsgrad.

EU:s talesperson Maja Kocijancic svarar att Europeiska Unionen å det starkaste uppmanar Iran att "stoppa och backa från alla åtgärder" som bryter mot åtagandena i JCPOA.

"Allt är möjligt"

Men på måndagen sade talespersonen för Irans atomenergimyndighet att centrifuger för urananrikning som satts ur bruk kan komma att återstartas och att anrikningsgraden framöver kan komma att ökas till 20 procent.

20 procent var den anrikningsgrad Iran låg på före kärnenergiavtalet.

Teheran har varnat de europeiska länderna för svarsåtgärder på att Iran anrikat mer uran än vad som tillåts i avtalet. På frågan om Iran kan komma att helt dra sig tillbaka från avtalet svarar det iranska utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi Mousavi att "alla alternativ" är möjliga, men att inga beslut har fattats.

USA lämnade kärnenergiavtalet i fjol och började införa sanktioner mot Iran i augusti. President Donald Trump har i år anklagat Iran för att inte följa avtalet – trots att USA, på hans eget initiativ, inte längre själv är med i det.

De europeiska länderna i avtalet, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, har uppmanat Iran att återgå till det som överenskommits. Iran säger sig dock har tappat tålamodet med de europeiska ländernas brist på handling för att hjälpa till ekonomiskt efter USA:s sanktioner.

Trump och Macron pratade

Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli uppger att hans rådgivare Emmanuel Bonne flugit till Teheran för att på tisdag och onsdag försöka få till en snabb strategi för "nedtrappning" i frågorna.

Samtidigt skriver Vita huset att Trump och Macron talade med varandra på måndagen om "pågående försök att säkerställa att Iran inte skaffar kärnvapen och för att stoppa Irans destabiliserande beteende i Mellanöstern".

Teheran anklagar USA för att utnyttja sanktionsvapnet för att översvämma världsmarknaden med sin egen skifferolja. Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh säger i en tv-intervju att USA:s teknik för utvinning av skifferolja nu nått en nivå där den blir lönsam vid ett råoljepris strax över 40 dollar per fat.

– All denna olja behöver en marknad, och kompensationen blev inte tillräcklig med OPEC:s reguljära nedskärningar. Därför behövde USA chocka marknaden för att göra plats åt sig själv. Vissa sanktioner införs för att amerikanerna ska kunna fortsätta producera och utveckla skifferolja, säger Zanganeh i statlig tv.

OPEC förlängde

Oljeproducerande länders organisation (OPEC) enades förra veckan om att förlänga produktionstaket från december i ytterligare nio månader. Det taket påverkar varken Iran eller de andra två staterna under amerikanska sanktioner, Venezuela och Libyen.

Zanganeh har sagt att Iran ska fortsätta sälja olja "med okonventionella metoder". Nyligen visade iransk tv ett iranskt fartyg som levererade en miljon fat råolja till Kina, som stannat kvar i kärnenergiavtalet med Iran och motarbetar USA:s försök att helt stoppa Irans oljeexport.

Publicerad:

LÄS VIDARE