Filippinerna eldade upp 1,4 ton knark

avTT

Foto: Aaron Favila/AP/TT
En filippinsk man grips misstänkt för narkotikabrott. Arkivbild.

Sedan Rodrigo Duterte 2016 tillträdde som Filippinernas president har "kriget mot drogerna" enligt officiella siffror skördat över 5 300 liv. Nu aviserar landet en ny strategi för att bekämpa narkotikan.

Ett efter ett packades de inplastade paketen med kokain och metamfetamin in i den massiva förbränningsugnen i Trece Martires, några mil söder om Filippinernas huvudstad Manila, allt övervakat av beväpnade vakter och dokumenterat av tv-team.

Totalt brändes 1,4 ton beslagtagen narkotika när polisen på torsdagen aviserade en ny strategi i Filippinernas beryktade krig mot drogerna.

– Vi har bytt spår till att försöka minska tillgången, för flödet av illegala droger fortsätter trots vår intensifierade kampanj på gatunivå, sade talespersonen Bernard Banac.

"Krig mot drogerna" var den hårdföre Rodrigo Dutertes stridsrop då han kandiderade till presidentposten, och sedan hans tillträde 2016 har enligt officiella siffror drygt 5 300 misstänkta narkotikaanvändare och langare dödats av polis.

Människorättsgrupper bedömer dock att det verkliga antalet kan vara tre gånger så högt och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har inlett en preliminär undersökning om utomrättsliga avrättningar. Något som fått Filippinerna att lämna ICC i protest.

Drogerna som brändes på torsdagen motsvarade enligt polisen omkring en femtedel av all narkotika som beslagtagits i landet under de senaste tre åren.