Polischefen: Vi klarar av det än så länge

avTT

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
– Vi klarar av det än så länge, men det är ju delvis på bekostnad av annan brottslighet, säger rikspolischef Anders Thornberg apropå de grova våldsbrott som begåtts den senaste tiden.

Sprängningar, dödsskjutningar – och dessutom stöldligor på turné i Sommarsverige.

Hur oroliga ska vi vara? Klarar polisen av situationen?

– Man ska inte vara orolig, för polisen har ganska bra kontroll, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Två personer dödades och två skadades allvarligt inom loppet av bara några timmar vid söndagens skjutningar i Stockholmsområdet. På senare tid har dessutom en rad våldsamma explosioner inträffat i Linköping, Malmö och Örebro.

Det sjuder just nu i den undre världen – och enligt rikspolischef Anders Thornberg tyder ingenting på att våldsvågen kommer mattas av inom kort.

– Jag ska inte säga att det eskalerar – det går i vågor. När vi tittar på ungefärlig statistik ligger vi på ungefär samma siffror när det gäller antalet skjutningar, döda och skadade som 2017 och 2018, säger Anders Thornberg till TT i Almedalen.

– Men det är utomordentligt allvarligt, och det kommer ta tid att komma åt det här, forsätter han.

Inte bara polisens uppgift

I dagsläget finns drygt 20 000 poliser i Sverige. Thornberg, i grunden själv polis, har även tidigare sagt att poliserna är för få.

– Vi behöver fylla på, säger han.

Nu är fler nyutbildade på väg ut, och Polismyndigheten arbetar dessutom med att återanställa poliser som tidigare slutat. Kåren får gehör från beslutsfattare, anser Thornberg.

– Vi är fortfarande ungefär samma numerär som vi varit, men vi har ett hopp nu och vi vet att det växer.

Men att få stopp på våldsvågen med skjutningar och sprängningar är en fråga för fler än polisen, tillägger han.

– Polisen ska göra sitt jobb och det gör vi efter bästa förmåga, men alla andra måste också kraftsamla i samhället.

TT: Räcker ni till?

– Vi klarar av det än så länge, men det är ju delvis på bekostnad av annan brottslighet som vi inte kan jobba med på samma sätt.

"Vi vänder rätt många"

Vid sidan av sprängningar och skjutningar oroar sig en del kanske också för ligor som länsar hus och hem på sin färd genom Sommarsverige.

Att komma åt internationella stöldligor är ett område som enligt rikspolischefen prioriteras. Han tycker att det är ett område där polisen blivit bättre, tack vare samarbete inom EU.

Bland annat handlar det om intensivt utbyte av underrättelseinformation med Baltikum, Polen och Tyskland, bland annat tillgång till passageraruppgifter från färjorna. En del resenärer med kriminella avsikter upptäcks i tid och får vända hemåt redan i färjeläget.

– Vi stoppar rätt många vid färjeterminalerna nu, vilket har gjort att en del brottslighet går ner lite, säger Thornberg och tillägger att även gränsbevakningen har effekt.

– Vi mannar upp nu efter bästa förmåga. Kan vi bli bättre att stoppa de kriminella vid gränserna så innebär ju det att det blir färre brott som begås lokalt.