Norge

Solberg kvar trots norsk regeringskris

Av: 

TT

NYHETER

Fremskrittspartiet och dess ledare Siv Jensen lämnar den norska regeringen efter den politiska krisen med en terrormisstänkt kvinna som fått återvända till Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) fortsätter att regera.

Men oppositionen konstaterar att "borgerligt kaos råder".

Siv Jensen har varit under hårt internt tryck den senaste tiden. Flera distriktstoppar i Fremskrittspartiet (FRP) har krävt att det främlingsfientliga partiet lämnar regeringen sedan man tillåtit en 29-årig kvinna med kopplingar till terrorrörelsen IS att återvända till Norge med sina barn.

Under förmiddagen träffade finansminister Jensen statsministern och Høyreledaren Erna Solberg. Hon lämnade sitt möte med Solberg efter knappt en timme. Sedan kom beskedet från partiledningen.

– Vi får helt enkelt inte igenom tillräckligt av FRP:s politik för att det ska vara värt det, sade Jensen på presskonferensen i Oslo.

Den före detta finansministern förklarade samtidigt att hon fortsätter att stödja Solberg som statsminister.

Blir kvar

Direkt efter FRP:s utspel konstaterade statsminister Solberg att hon fortsätter att styra Norge. Hon försvarade också beslutet att tillåta kvinnan att återvända till Norge, och sade att beslutet står över viljan att "behålla lugn och ro inom regeringen".

Solberg förklarade att diskussioner inleds med de återstående regeringspartierna.

– Vår utgångspunkt är det regeringsprogram vi har, sade Solberg på frågor om regeringens framtid och eventuella nya regeringskonstellationer.

Sju ministerposter ska ersättas i regeringen. Förutom finansministerpostern innehade FRP bland annat olje- och energiministerposten samt justitie- och invandringsministerämbetet.

Arbeiderpartiet kritiskt

Oppositionen var skarp i kritiken över regeringen och splittringen:

– Det råder borgerligt kaos, sade Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.

– Det är ett stort nederlag för FRP att inte lyckas att sitta i regeringen mandatperioden ut, fortsatte han utan att avslöja eventuella motdrag från Arbeiderpartiet.

Den utlösande faktorn till krisen är att regeringen i förra veckan beslutade att hämta hem en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes sjuka barn från Syrien.

FRP har velat hjälpa kvinnans barn hem, men inte mamman.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, sade Jensen om ärendet.

Har häktats

Kvinnan anklagas av PST, den norska säkerhetspolisen, för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS. Hon kom till Norge i fredags och nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i extremistiska terrorrörelser. Hon häktades på måndagen, och enligt hennes advokat vill kvinnan samarbeta med säkerhetspolisen.

PST meddelade på eftermiddagen att den häktade kvinnan är tillsammans med sina två barn på ett sjukhus. Kvinnan har belagts med besöksförbud och får inte heller ta emot brev eller följa medier. Kvinnan ska vara häktad i fyra veckor. Det är osäkert om hon ska vara kvar på sjukhus eller överföras till häkte.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Norge: Jensen pressas sätta hårt mot hårt

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Erna Solberg

Siv Jensen

Fremskrittspartiet

Høyre