Internationell sporthelg på hög nivå i Uppsala

Av: Felix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som gillar sport i internationell toppklass kan glädja sig med att få dubbelt upp av den varan nu. Gillar man dessutom badminton och volleyboll så är lyckan gjord.

Under helgen går Swedish Open i badminton och Grand Prix i volleyboll av stapeln i Uppsala.

Yujiro Nishikawa och Sabri Ozaki
Foto: Torbjörn Jansson
Yujiro Nishikawa och Sabri Ozaki

Snabba bollar på bägge håll. Det utlovas under helgens internationella tävlingar. På IFU Arena började kvaltävlingarna till Europa cup, som en del av Swedish Open i badminton, redan under torsdagen. Projektledare Stefan Sjöö lovar att både den inbitne, så väl som nyfikne, kan förvänta sig teknisk finess och rafflande action under finalerna i helgen.

– Det är en blixtrande upplevelse där det går snabbt i både anfall och försvar. Man måste komma hit för att förstå vad jag menar, det är en upplevelse. Alla som kommer säger : ”Wow!”

Foto: Torbjörn Jansson
Carl Harrbacka och Tilda Sjöö

Internationell bredd

Totalt är 40 nationer representerade i Sveriges enda internationella tävling i badminton. Lejonparten är de asiatiska lagen som länge dominerat sporten. Från lokalt håll finns dock hela det svenska landslaget på plats, samt Fyrisfjärdens egna danska talanger.

– Alla är supernöjda. Det är få som vet, men badminton är världens femte största sport. I Indien, Japan och Indonesien är det jättestort. Europa kämpar och har Danmark som ledande nation. Här är badminton på sin höjd den 20 ledande sporten i landet, säger Stefan Sjöö.

Parallellt med tävlingarna i badminton så pågår även Grand Prix i volleyboll på Fyrishov. Samtliga hallar kläs med volleybollnät och besökare kan förvänta sig det bästa Sverige har att erbjuda inom sporten.

– I själva elittävlingen för herrar och damer så kommer de bästa fyra lagen i elitserien, som har kvalificerat sig, att tävla. Utöver det så är det i ungdomsklassen tio till femton lag, och för veteranerna är det två klasser med 20 lag, säger Anders Karlsson, ordförande för Uppsala VBS.

En naturlig träffpunkt

Runt 200 tävlanden kommer att vara på plats vid Grand Prix. Tillsammans med de hundratals som väntas på läktarna så talas det om en folkfest på Fyrishov. Att få arrangera Grand Prix för femte året i rad beskriver Anders Karlsson som en stor ära och kvitto på att tävlingarna håller hög kvalitét.

– Om du vill se riktigt bra volleyboll så kan man se fyra riktigt bra elitlag, det blir spektakulärt, det bästa volleyboll har att erbjuda, säger han.

I elitlaget Sollentuna VK spelar dessutom Uppsalafostrade Matheus Svedholm.

Foto: Robert Boman
Klara Andersson från Engelholm jublade under 2019 års upplaga av Grand Prix i Uppsala.

Stor fest

Även volleybolltävlingarna kommer att ha en internationell prägel. Ett norskt veteranlag är med och tävlar. När det samlas så många intresserade på samma plats är det naturligt att det även blir annat än bara spel menar Anders Karlsson.

– Jag ser fram emot, som vanligt, en stor volleybollfest, där folk kan umgås och se bra volleyboll. Det blir en mötesplats. Det kommer vara en träffpunkt för svensk volleyboll och utöver tävlingarna så sker runt tio möten av olika slag, säger han

Medhåll får Anders Karlsson från Martin Kihlström på Svenska Volleybollförbundet.

- Grand Prix är en mäktig turneringshelg, inte bara ur ett sportsligt perspektiv, utan också som mötesplats. Tillsammans med arrangören Uppsala VBS och Destination Uppsala tar vi tillfället i akt och skapar ett brett utbud av upplevelser som attraherar både nya och gamla volleybollfantaster i alla åldrar.

 Swedish Open i badminton pågår 16 till 19 januari på IFU Arena. Grand Prix i volleyboll pågår 18 och 19 januari på Fyrishov.

Publicerad:

LÄS VIDARE