Toppstudentens förvandling till misstänkt trippelmördare

28-årige svensken misstänks ha dödat tre i Barcelona

28-åringen studerade på det eftertraktade juristprogrammet i Uppsala – och fick gång på gång toppbetyg.

Nu misstänks han ha mördat tre människor i Barcelona.

– Han var alltid pratglad och skämtade, säger en tidigare studiekamrat.

Tre personer är döda efter att den 28-årige mannen från Uppsala gått bärsärkagång i Barcelonas gamla stad i måndags.

Han misstänks först ha mördat bartendern Héctor Núñez, 30, och satt en plastpåse över huvudet på honom. En knapp timme senare misstänks han ha överfallit och mördat pensionären Rosa Díaz, 77, för att avsluta med att hugga ihjäl journalisten David Caminada, 52, på öppen gata.

Den svenske 28-åringen ska inte ha träffat något av sina offer tidigare.

Domstolen i Barcelona.
Domstolen i Barcelona.

I går häktades han av en domstol i Barcelona och enligt lokala medier har han ännu inte sagt någonting i vare sig polisförhör eller rätten.

Mannen var fram tills för något år sedan inskriven som student på en av Sveriges mest eftertraktade utbildningar – juristprogrammet i Uppsala.

På bilder från den tiden syns studenten le in i kameran under olika resor världen över. Och tidigt blev just Barcelona ett av favoritresmålen.

Enligt allmänna handlingar från universitetet kunde mannen tidigt leverera toppresultat i sina studier. I de första kurserna fick han högsta betyg och de höga resultaten återkom också senare under utbildningen.

Mannen flydde från en lägenhet via balkongen.
Mannen flydde från en lägenhet via balkongen.

Studievännerna beskriver honom som en social och trevlig person som inte stack ut på något sätt. 

– Vi snackade till och från. Träffades ute på pub ibland och då var han alltid pratglad och skämtade. På seminarierna var han ganska tyst men det är ju de flesta, säger en studiekamrat.

”Låter helt främmande”

Under en period var 28-åringen så involverad i juridiken att han även agerade juridiskt ombud åt en släkting i ett tvistemål i tingsrätten.

Men i samma veva som tingsrättsförhandlingarna fick juriststudenten problem med att slutföra studierna. Varken kursen i straffrätt eller påföljande termin slutfördes och därefter hoppade han av juristprogrammet och lämnade studentlägenheten. En tid senare lämnade 28-åringen och hans fru in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten.

I dag har flera av 28-åringens studiekamrater fått jobb på advokatbyråer i bland annat Stockholm. Uppgifterna om att 28-åringen ska ha tagit livet av tre personer chockar vännerna från juristprogrammet.

– Det låter helt främmande för mig. Jag såg absolut inga våldsamma tendenser hos honom. Han kändes som en snäll kille som verkade gilla att umgås med folk, säger en tidigare studiekamrat.

Oklart motiv

På fredagen är det fortfarande oklart vad som fick den tidigare juriststudenten att mörda tre personer i turistmetropolen Barcelona. Enligt uppgifter i spansk press har den ostraffade 28-åringens anhöriga framfört till polisen att deras släkting haft psykiatriska problem men det är inget polisen har bekräftat offentligt.

Publisert:

LÄS VIDARE