Färre skidbackar öppna under sportlovet

Av:  TT

Flottsbro skidbacke i Huddinge, söder om Stockholm, ligger i mitten av januari öde på grund av snöbrist. Om det blir någon sportlovsåkning är osäkert. Arkivbild.
Flottsbro skidbacke i Huddinge, söder om Stockholm, ligger i mitten av januari öde på grund av snöbrist. Om det blir någon sportlovsåkning är osäkert. Arkivbild.

En vecka av kalla nätter skulle ha säkrat skidåkningen på sportlovet. Men den milda vintern är än så länge skoningslös mot skidanläggningar i stora delar av Sverige.

Skidsemestern är inte hotad för sällskap som bokat in sig på de större anläggningarna i fjällen. Exempelvis Åre, Sälen, Kläppen och Idre har snö trots det ovanligt milda vintervädret.

Samma tur har inte alla – många skidbackar som i vanliga fall brukar kunna öppna efter nyår är snöfria än så länge, bland annat vid Båsenberga i Vingåker, Flottsbro utanför Stockholm och Järabacken i Jönköping.

Skidfritt sportlov hägrar

Den sistnämndas slalomklubb har precis fått försona sig med tanken på ett skidfritt sportlov på hemmaplan.

– Det är tråkigt. Skidskolan blir lidande och vi får inte in några nya medlemmar till klubben. I stället får vi jobba stenhårt för att behålla dem vi har, säger Adam Ekström, driftansvarig på Jönköpings slalomklubb, till Jnytt.

Det krävs minst en vecka med ihållande minusgrader under nätterna för att kunna få ihop tillräckligt med konstsnö för en mindre skidanläggning, medan det för vissa anläggningar tar ännu längre tid.

Förra året kunde Jönköpings slalomklubb dra i gång snökanonerna den 10 januari och då hann man få snö till sportlovets första dag, vilket i länet var lördagen i vecka sex. Att hinna med något liknande i år blir svårt. Det innebär inte bara att klubben får svårt att värva nya medlemmar, utan också ett bortfall av intäkter samtidigt som träningskostnaderna för de aktiva ökar.

Problem även norrut

Väderprognoserna lovar fortsatt milt väder för årstiden de närmaste veckorna. Därmed består svårigheterna i att driva skidanläggningar – och även backar längre norrut påverkas.

I Kramfors har varken Skulebacken eller Latberget någon verksamhet den här säsongen och på andra håll har bara delar av anläggningarna varit öppna. Vissa backar, som Södra berget i Sundsvall och Solbergsbacken i Örnsköldsvik, har dock haft öppet som vanligt.

Publisert:

LÄS VIDARE