Första fallet av coronaviruset i Norden bekräftat

En kinesisk turist som har isolerats på Lapplands centralsjukhus i Finland är smittad av coronaviruset, uppger Institutet för hälsa och välfärd, THL, för Svenska Yla.

– Det var väntat att viruset skulle komma via turister till Finland, säger THL:s direktör Mika Salminen.

Den kinesiska turisten, en 32-årig kvinna, som isolerats på Lapplands centralsjukhus bekräftas ha coronaviruset, enligt finska Institutet för hälsa och välfärd ,THL, rapporterar Svenska Yle.

Kvinnan lämnade Wuhan i Kina för fem dagar sedan för att turista i Finland. Hon sökte sig till hälsocentralen i Ivalo då hon fick influensasymptom. Då hon kom från Kina sattes kvinnan omgående i karantän på centralsjukhuset i Rovaniemi.

Liten risk för spridning

– Risken för att viruset sprider sig i Finland är fortfarande väldigt liten, så det finns inga skäl för oro, säger THL:s direktör Mika Salminen.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen berättade THL att man har kartlagt vilka personer som den 32-åriga kvinnan varit i kontakt med. Totalt rör det sig om 15 personer som sjukhuset kommer hålla under uppsikt de kommande två veckorna, majoriteten ska inte komma från Finland, rapporterar svenska Yle.

På presskonferensen uppgav man vidare att den smittade kvinnan efter omständigheterna mår relativt bra men har lite feber. Hon kommer att behöva testas negativt för coronaviruset två gånger, innan hon får lämna sjukhuset, meddelade THL.
 

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Genrebild på coronavirus.
Genrebild på coronavirus.
Genrebild på sjukhusperson i Wuhan, Kina.
Genrebild på sjukhusperson i Wuhan, Kina.
Publisert:

LÄS VIDARE