”På spåret”-profilens ilska mot Gröna Lund: Hela ön blir en nöjespark

Karusellbråket på Kungliga Djurgården har kulminerat.

Det är Gröna Lund vs motståndarna till utbyggnaden.

– Ön sjunker snart, av allt trafikkaos, säger infödda Cecilia Hagen.

I dag behandlar stadsbyggnadsnämnden i Stockholm frågan om nöjesparkens utbyggnad på en parkering på Djurgården.

I sista sekund försökte en av organisationerna som motsatt sig bygget, Förbundet för Ekoparken, förmå kommunen att dra i nödbromsen.

Cecilia Hagen följer utvecklingen på Djurgården på  nära håll.
Cecilia Hagen följer utvecklingen på Djurgården på  nära håll.

I ett brev ställt till gruppledarna i Stockholms stadshus och stadsbyggnadsnämndens ledamöter skriver föreningen att Parks & Resort, nöjesparkens ägare, på några få år förvandlat Gröna Lund till en tät djungel av berg- och dalbanor, slänggungor och fritt fall:

”För några år sedan var det enstaka attraktioner som stack upp men som ändå lämnade viss genomsikt så att Sollidenterrassen, Bredablick, Hasselbacken och konturerna av Skansenberget kunde skönjas.”

Journalisten och författaren Cecilia Hagen, nu aktuell i ”På spåret”, har följt Gröna Lunds utveckling på nära håll. Hon är född på Djurgården och har förutom en paus bott där under hela sitt liv.

– Med Djurgården är det tyvärr så att hela ön håller på att förvandlas till en nöjespark, säger hon och tycker att gränsen är nådd.

– Det värsta är att det knapras på ytorna av den gröna naturparken. Det är så klart trist med all trängsel och att man parkerar på gräsmattorna.

Journalisten har själv gått på Gröna Lund med barnbarnet varje sommar men går inte dit för egen del. Hon minns när hennes stadsdel var levande på ett positivt sätt.

– Djurgården var en stad i sig med små affärer. Nu är det bara tjusigt och renoverat. De enda som har råd att köpa hus på Djurgården nu är unga män i spelbranschen med stickade luvor på huvudet.

I dag behandlar stadsbyggnadsnämnden i Stockholm frågan om Gröna Lunds utbyggnad.
I dag behandlar stadsbyggnadsnämnden i Stockholm frågan om Gröna Lunds utbyggnad.
Publisert: