Kommunalrådet tydlig: Kungastatyn blir kvar

Karl X Gustav har stått i Malmö i över 120 år - och ser ut att bli kvar.
Karl X Gustav har stått i Malmö i över 120 år - och ser ut att bli kvar.

Förslaget att ta bort statyn av Karl X Gustav i Malmö ska upp i kulturnämnden.

Några planer på att plocka ner statyn finns dock inte.

– Vi kommer inte ta ner kungarna, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd för kultur och fritid.

Det var i förra veckan som Aftonbladet rapporterade om förslaget som lagts på Malmöinitiativet. Med bakgrund av det lidande som Karl X Gustav orsakade skåningarna i samband med att landskapet blev svenskt 1658 föreslog Paul Malmquist att statyn av konungen plockas bort från Stortorget.

– Dess historiska betydelse tror jag saknar motstycke i den fria världen, att man sätter upp sin erövrare på sitt torg. Det är ungefär samma som om man sätter upp Stalin i Ungerns huvudstad. Där rök de så fort det bara gick men i Sverige valde man att sätta upp en staty flera hundra år efteråt, sa Malmquist om förslaget.

Sedan dess har förslaget fått över 100 röster - vilket gör att det nu måste behandlas av berörd nämnd.

Ses som historierevision

Frida Trollmyr (S), kommunalråd för kultur och fritid samt ordförande i kulturnämnden, är dock tydlig med att statyn av Karl X Gustav även fortsättningsvis kommer stå kvar på Stortorget.

– Min kommentar är att vi inte sysslar med historierevision. Vi har bytt strategi hur vi jobbar med offentlig konst så att fler Malmöbor känner igen sig i det offentliga rummet och den offentliga konsten, men vi kommer inte ta ner kungarna eller för den delen bysterna i Folkets Park.

– Det är en del av vår historia. Men nu är vi på 2020-talet. Då tänker vi inte på det sättet eller har det tänket i vår stad.

Roger Johansson, historieprofessor vid Malmö universitet, har tidigare berättat för Aftonbladet att en opinion för att plocka bort statyn funnits sedan 1960-talet och bubblat upp med jämna mellanrum.

”Viktig del av vårt kulturarv”

Sedan Frida Trollmyr tillträdde som kommunalråd har ett förslag om att plocka bort statyn dock inte varit uppe för diskussion.

– Vår historia är en viktig del av vårt kulturarv och vi skriver även ny historia med de utsmyckningar vi gör i dag. Den offentliga konsten speglar både vår samtid och vår historia.

Den nya strategin Frida Trollmyr nämner innebär att man inte sätter upp nya statyer av kungar utan istället fokuserar på konst som berör och speglar befolkningen.

Förslaget finns kvar på Malmöinitiativets hemsida till och med den 16 april, först efter det kommer ärendet att behandlas av kulturnämnden.

Publisert:

LÄS VIDARE