Sakerna du behöver veta om nya viruset

avTT

Publicerad:

Coronaviruset får allt större spridning i Kina. Minst 56 människor har avlidit medan över 2 000 personer är smittade. Men risken att viruset ska sprida sig till Sverige är liten, enligt Folkhälsomyndigheten.

TT listar sex saker du behöver veta om den nyupptäckta smittan.

Har några fall uppdagats i Sverige?

Nej. Folkhälsomyndigheten har analyserat prover på enstaka patienter med luftvägssymptom som nyligen har varit i Wuhan. Men samtliga prover var negativa vilket innebär att ingen av patienterna har burit på coronaviruset 2019-nCoV.

Hur stor är risken att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djuren men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Vilken behandling ges till den som smittats?

Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Som vid andra luftvägsinfektioner är behandlingen inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

Jag ska resa till Kina, vad ska jag tänka på?

Det finns inga reserekommendationer med anledning av det nya viruset, men marknader med levande djur bör undvikas. Saker att tänka på är att följa nyhetsrapporteringen, hålla god handhygien och undvika kontakt med sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM