Johan hittade skorpion bland avokadorna på Hemköp

Uppdaterad 2019-06-06 | Publicerad 2019-06-05

När Johan, 34, skulle köpa avokador gjorde han en chockartad upptäckt.

Mitt bland avokadorna låg en skorpion.

– Jag tänkte herregud, detta är ju ascoolt, säger Johan.

Johan, 34, hade varit och tränat under onsdagen i Mall of Scandinavia i Solna och skulle ta sin vanliga runda på Hemköp för att köpa middag: grillad kyckling och avokado. Men vid avokadohyllan fick han syn på något märkligt. Mitt bland avokadorna från Peru låg en skorpion.

– Jag tänkte herregud, detta är ju ascoolt. Jag ropade till mig en dam några hyllor bort och sa: ”Kom ska du få se något häftigt!”

Frös till när hon såg skorpionen

Han berättar att damen frös till när hon såg skorpionen bland avokadorna och att hon inte alls tyckte det var lika roligt som han.

Tillsammans gick de bort till butikspersonalen på Hemköp och berättade om sin upptäckt.

– De sa att ”oj då detta vet ju inte bra” och när vi visade dem skorpionen var det ingen som vågade ta i den, så jag gjorde det i stället.

Konstaterade att den var död

Johan fick en brödtång som han petade på skorpionen med och kunde då konstatera att den var död. Sedan stoppade han den i en plastpåse som personalen tog med och slängde, berättar han.

Trots en upptäckt som många skulle tycka var högst obehagligt anser Johan att det var ”årets upplevelse”.

– Jag fick ju känna mig som ”Bear Grylls” för några minuter. Jag gick och plockade mina två avokador ändå, men damen sa att hon aldrig mer skulle våga köpa dem.

Om personalen gick igenom resterande avokador vet Johan inte.

”Brukar vara potenta”

När Aftonbladet når Didrik Van Hoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, sitter han på ett nattåg till Kiruna för att leta huggormar.

– De här gulaktiga med tjock svans brukar vara potenta. Det är såklart större risk om man blir stucken av en levande, men jag skulle inte testa med en död heller, säger han.

Tom Arnbom, expert Arktis, hav och arter berättar att det finns över 100 skorpionarter i Peru.

– Men det är otroligt sällsynt att den inte upptäcks innan man lägger ut frukten. Årligen dyker spindlar och insekter upp med frukt.

Aftonbladet har pratat med Hemköp som varken kan bekräfta eller dementera skorpionincidenten.