Julhelgen smärtsam tid för ensamma

Reporter: TT

Publicerad:
Julen kan för många vara en svår tid med känslor av ensamhet och besvikelser. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT
Julen kan för många vara en svår tid med känslor av ensamhet och besvikelser. Arkivbild.

God mat, gemenskap och mer tid med familjen – julhelgen står runt knuten.

Men högtiden förknippas inte bara med glädje och efterlängtad ledighet. För många kan julen vara en svår tid, med känslor av ensamhet, otrygghet och besvikelser.

Julen, som för de allra flesta firas tillsammans med nära familj och släkt, kan kännas extra ensam för den som inte har en familj att fira med, säger Karin Schulz, generalsekreterare vid föreningen Mind, som arbetar mot psykisk ohälsa.

– Man är ganska utlämnad till sig själv eller sin närmsta familj. De som inte har närstående blir väldigt ensamma under ganska lång tid.

Jul- och nyårshelgen är en period då många hör av sig till Minds Självmordslinje. De har därför öppet som vanligt under hela perioden. Nyårshelgen sticker ut, enligt Schulz.

– Nyårshelgen är den helg där flest tar sitt liv på hela året. Därför har vi särskild förstärkning under nyår och vi märker att många hör av sig, säger hon.

– På nyår förväntas man fira på olika sätt, man förväntas vara glad, man ska fira in det nya året, man ska se tillbaka på året som varit. Det är en tid för reflektion för många och då kan det kännas väldigt tufft om man inte är tillfreds med sitt liv.

Öppna våra hem

En annan faktor som spelar roll är alkoholkonsumtionen under helgerna då alkohol kan öka impulsiviteten och göra att man blir mer nedstämd, säger Schulz.

Hon tror att det är viktigt att fler vågar ta kontakt och bjuda in mer under högtidshelgerna.

– Om man mår riktigt dåligt ska man inte vara ensam, då ska man våga tränga sig på. Vi behöver öppna våra hem för varandra lite mer så vi inte är så isolerade.

Viktigt dela med sig

Även barnrättsorganisationen Bris har öppet som vanligt under hela julhelgen. Samtalen dit brukar förändras i karaktär kring högtider som jul och nyår, säger Nils Grönroos, kurator på Bris stöd online.

– Det handlar främst om att de trygga nätverken som finns omkring barnen, som skolan och stödkontakter, tar ledigt och det gör att utsattheten ökar ännu mer, säger han.

Många kan ha höga förväntningar på julen som, när de inte uppfylls, ofta leder till besvikelse, stress och oro.

– Det allra vanligaste som man pratar om kring julen är psykisk ohälsa, ensamhet, konflikter och vuxna som dricker mycket, säger Grönroos och fortsätter:

– Ett sätt att känna sig mindre ensam är att dela med sig till någon om hur man känner.

Publicerad: