Ja för att begränsa Trumps svängrum om Iran

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump talar till nationen den 8 januari, efter att Iran attackerat en amerikansk militärbas i Irak.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump talar till nationen den 8 januari, efter att Iran attackerat en amerikansk militärbas i Irak.

USA:s representanthus har röstat igenom en resolution som begränsar president Donald Trumps befogenheter att inleda nya militära åtgärder mot Iran.

Men oavsett om den även går igenom i senaten har Trump redan aviserat att han inte tänker följa resolutionen.

– Det behöver jag inte, säger presidenten.

Demokraterna i USA:s kongress har anklagat Trump för att ha agerat oansvarigt när han beordrade anfallet mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Planerna om en resolution presenterades redan före de iranska attackerna mot amerikanska militärbaser i Irak, och togs inte oväntat emot med öppna armar av Demokraterna och med kritik från republikanskt håll.

Omröstningen i representanthuset följde också i stort sett partilinjen.

Tre republikaner röstade mot sin president. En av dem, Matt Gaetz, sade att det inte handlade om någon kritik mot Trump utan att förhindra ett nytt krig i Mellanöstern.

– Om våra soldater har modet att gå ut och slåss och dö i dessa krig så borde vi i kongressen ha modet att rösta för eller mot att gå ut i krig, sade han under debatten inför omröstningen.

Även omröstningen i senaten väntas följa partilinjen. Två republikaner har redan aviserat att de tänker rösta för den, men demokraterna behöver ytterligare minst två republikanska röster för att få igenom förslaget.

Men i verkligheten spelar det ingen större roll. Resolutionen är främst symbolisk, och Trump själv bryr sig inte om den. På en presskonferens fortsatte presidenten hävda att han inte behövde någon välsignelse för att starta ett anfall mot Iran.

– Det behöver jag inte. Och jag borde inte behöva det heller. Det här handlar ibland om sekundsnabba beslut, sade Trump.

PODD Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE