Ikea får betala 430 miljoner efter tvåårig pojkes död

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Jozef Dudek, 2, dog när Ikeas byrå Malm välte över honom.

Efter förlikning i amerikansk domstol ska möbeljätten betala motsvarande 430 miljoner kronor i ersättning till pojkens familj.

Familjens advokater säger till USA Today att det troligtvis är den största summan som någonsin betalats ut i liknande rättsfall i amerikansk historia.

Olyckan inträffade i maj 2017 i Kalifornien. Jozef Dudeks pappa hade bäddat ner sonen för en tupplur. När pojken var ensam i rummet välte byrån över honom, vilket ledde till att han kvävdes till döds.

– Vi saknar honom så oerhört. Han skulle ha fyllt fem i år i april, säger föräldrarna Craig och Joleen Dudek i ett uttalande, enligt USA Today.

Foto: Privat
Tvåårige Jozef Dudek dog efter att ha fått Ikea-byrån Malm över sig.

”Vi kunde aldrig föreställa oss”

Ikea hade vid tillfället redan återkallat byrån i USA efter flera liknande fall.

– Vi kunde aldrig föreställa oss att en 30 tum hög byrå skulle välta och kväva honom. Det var först senare vi fick veta att byrån var instabil och inte uppfyllde säkerhetskraven och att det hänt andra små pojkar, säger föräldrarna.

I ett uttalande säger Ikea att inga pengar i världen kan ändra det som hänt, men att man är tacksam att ”rättsprocessen fått en lösning”.

”Vi fortsätter att arbeta proaktivt för att komma till rätta med detta mycket viktiga hemsäkerhetsproblem. Återigen, vi sänder våra djupaste kondoleanser”, skriver företaget.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
IKEA:s ”Malm”-byrå

Nio dödsfall

Minst nio dödsfall kopplas till Ikeas byråer. Oftast har barnet klättrat på utdragna lådor vilket gjort att möbeln tippat. Malm har fästen för att förankra den i väggen.

2016 återkallade Ikea runt 30 miljoner byråer och andra möbler i USA. Ikea Sverige har inte återkallat några byråer.

Jozef Dudeks föräldrar tänker donera drygt 9 miljoner av ersättningen till tre organisationer som arbetar för att skydda barn från farliga produkter, skriver Philadelphia Inquirer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Ikea