Corona-oron har lett till hamstring i Malmö

Tomma hyllor gapar på avdelningen pasta i en stor butik i Malmö. Att varor som tål att lagras länge utan kylning säljer slut är tydlig indikation på hamstring.
Tomma hyllor gapar på avdelningen pasta i en stor butik i Malmö. Att varor som tål att lagras länge utan kylning säljer slut är tydlig indikation på hamstring.

Butikshyllor har gapat tomma, handspriten har tagit slut och det har sålts ovanligt mycket konserver.

Coronavirusets framfart har fått Malmöbor att börja hamstra.

– Det syns tydligt att det är folk som bunkrat. Det är ingen normal försäljning, säger Kent Nilsson, butikschef för City Gross Stora Bernstorp.

I flera matbutiker i Stockholm ökade försäljningen av torrvaror kraftigt i helgen. Även i Malmö kan tomma butikshyllor skådas.

De medarbetare som återvände till Ica Maxi i Västra Hamnen på måndagsmorgonen upplevde det själva som tomt i butiken. Men om det beror på att folk bunkrar upp med anledning av coronaviruset eller inte låter man vara osagt.

– Vi törs ju inte säga om det handlar om det. Vi har efter vår ombyggnad märkt att det pekat uppåt hela tiden. Vi har ett automatiskt beställningssystem som inte hunnit med i ökningarna. Så det kan vara en del men det är lite förvånande att det ökar så pass mycket bland torrvaror, säger Calle Stockenberg, butikschef i Västra Hamnen, och lägger till:

Lönehelg spelar in

– Jag törs inte säga om det beror på hamstring eller om det är vi som varit så bra.

En delförklaring till de höga försäljningssiffrorna i helgen tror han även är att lönen nyss kommit in och att februari generellt sett är en bra lönemånad då skulder från julen inte längre behöver täckas.

Men försäljningen av torrvaror sticker trots allt ut.

– Vi har sålt lite mer konserver. I större utsträckning än vad vi brukar. Det kan naturligtvis vara lite av ett hamstringssyndrom men i övrigt har vi haft en bra utveckling sedan vår nyöppning.

Ökat några procent

På Ica Kvantum Malmborgs Caroli har man också märkt av vissa symptom på att människor börjar bunkra torrvaror, även om det inte lett till tomma butikshyllor.

– Vi har haft bra försäljning nu i helgen med lite mer konserver kanske. Men det är inget vi märkt av jättemycket. Det är lite mer men ingen enorm utveckling, säger Niklas Glindholm, kolonialansvarig, som menar att det rör sig om någon enstaka procents ökning.

City Gross på Stora Bernstorp har tydligt märkt av att kunder börjat bunkra varor.

– Vi märkte det i helgen med en ökad försäljning av den typen av varor. Konserver, pasta och sådant, säger Kent Nilsson, butikschef.

Inte upplevt något liknande

Kunder bekräftade enligt Nilsson även att det var med anledning av coronaviruset.

– Någon pratade om det, att de bunkrade upp för eventuellt framtida insjuknande. Det syns tydligt att det är folk som bunkrat. Det är ingen normal försäljning.

Även om en del produkter sålt slut har hyllorna inte gapat tomma. Det har inte varit några problem med leveranserna och City Gross har varor så att de klarar sig en tid framöver - trots de stora försäljningarna.

Kent Nilsson har inte varit med om något liknande tidigare.

Slut på handsprit

– Nej, inte vad jag kan dra mig till minnes. Inte den typen av hamstring. Det har jag inte varit med om direkt.

På Coops huvudkontor har man inte märkt av någon bunkring. Försäljningen av handsprit har dock ökat - vilket de menar dock även kan ha sin förklaring i att det är förkylningstider.

– Vårt generella svar just nu är att vi inte märker någon skillnad. Det är inget utbrett även om det kan förekomma i specifika butiker. I Malmö har jag inte hört något alls. Det har tagit slut på handsprit men annars har vi inte fått några rapporter, säger Kim Rydeheim, vid presstjänsten.

Tomma hyllor gapar bland konserverna.
Tomma hyllor gapar bland konserverna.
Publisert:

LÄS VIDARE