Startade grupp på Facebook för barnpassning

Amer Sarsour har startat Facebookgruppen #Coronakindness Sverige. Syftet är att hjälpa vårdpersonal med barnpassning om skolor och daghem stänger ned.
Amer Sarsour har startat Facebookgruppen #Coronakindness Sverige. Syftet är att hjälpa vårdpersonal med barnpassning om skolor och daghem stänger ned.

Utbildningsministern varnade för att vårdpersonal kommer att tvingas stanna hemma med barnen om skolnedstängningar blir en konsekvens av coronaviruset. Det inspirerade Uppsalabon Amer Sarsour att starta en Facebookgrupp för att hjälpa vårdpersonal med barnpassning.

– Vårdpersonalen är oerhört viktig. Det är fint att så många i den här gruppen har slutit upp och visat att de vill hjälpa, säger Amer.

Amer Sarsour, 29, tänkte genast att något måste göras när utbildningsminister Anna Ekström under en presskonferens larmade om den situation vårdpersonalen kan hamna i om skolorna tvingas stänga ned.

– Då dök idén upp om att starta en Facebookgrupp, där de som har möjlighet att hjälpa till med barnpassning kan sluta upp och visa att hjälp finns att få. Man kan lösa mycket med lokal samverkan och grannsamverkan. Jag tycker att det är viktigt att vi är föreberedda på sådana situationer som kan uppstå så att vi inte tar beslut i affekt mitt i krisen.

”Har sett mycket fint”

Facebookgruppen heter #Coronakindness Sverige och fokuserade inledningsvis på att erbjuda barnpassning för vårdpersonal. Nu har den också blivit en grupp där allehanda hjälp erbjuds av medlemmarna. Många erbjuder att hjälpa behövande med handling, läxhjälp och andra praktiska ärenden.

– Det som är väldigt fint att se att människor som kan och vill hjälpa till erbjuder sig och verkligen vill göra vad de kan. Vissa har varit väldigt fokuserade på barnpassning, andra har erbjudit sig att hjälpa till med helt andra ärenden. Jag har sett mycket fint, säger Amer och fortsätter:
– Responsen har varit överväldigande. Folk från olika håll delar med sig av sina tankar, sin oro. Många vill ställa upp med de medel de kan.

29-åringen, som till vardags är poet och musiker, berättar att gruppen har fått avgreningar i Linköping och Stockholm och han är väldigt glad över att initiativet sprids i landet.

– Det är första gången vi befinner oss i en sån här sits. Den här vidden av nedstängningar och snabba åtgärder – det är helt nytt för de allra flesta i Sverige. Vi får se till att vara proaktiva istället för reaktiva. Om vi kan se stormen framför oss kan vi förbereda oss för vissa saker. Det är fint att se att människor sluter upp när det gäller.

Signal till politiker

Hjälpgruppens initiativtagare menar även att han med gruppen vill skicka en signal till politiker och tjänstemän.

– Visst kan engagerade privatpersoner göra mycket men kommunen behöver in och stötta sådana här initiativ. De kan säkert tillföra sådant som vi privatpersoner och ideella inte kan.

Amer Sarsour tror att det är sunt att fokusera på hur vi kan hjälpa varandra istället för att rikta uppmärksamheten mot det negativa.

– Det är hur viktigt som helst att sluta upp och visa solidaritet med varandra. När krisen kommer blir det så lätt att vi bara tänker på oss själva. Vi blir separerade från att det som är vår styrka – vilket är vår sammanhållning. Det finns en egoism och själviskhet som genomsyrar det här landet. Men sådana här situationer visar att vi har solidaritet och omtanke inbyggt i oss. Många vill hjälpa till och kan hjälpa till. Det är härligt att se.

Publisert:

LÄS VIDARE