Merkel: Största utmaningen sedan Andra världskriget

BERLIN. Hittills har 10 000 tyskar visat sig bära på coronaviruset.

Därför höll Angela Merkel sitt första extrainsatta tv-tal någonsin till nationen igår.

– Det är allvarligt. Ta det på allvar, sa hon och kallade coronaviruset för den största tyska utmaningen sedan Andra världskriget.

Angela Merkel.
Angela Merkel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är inte känd för att hålla många tal. Sedan hon tillträdde 2005 har hon aldrig hållit ett tal till nationen, utöver sitt årliga nyårstal.

Att Merkel valde att tala till tyskarna i landets båda stora tv-kanaler i går understryker hur extraordinär situationen i Tyskland är.

I talet vädjade hon till tyskarnas ansvarskänsla:

– Jag är övertygad om att vi klarar denna uppgift om alla medborgare verkligen uppfattar det som deras personliga uppgift.

Målet är att bromsa coronavirusets framfart. Det innebär att minimera hot mot enskilda människor och mot samhället. Och det enskilt viktigaste verktyget i kampen mot viruset är vi själva, menade Angela Merkel.

Tyskarna bänkade sig för att se Merkels första extrainsatta tv-tal någonsin.
Tyskarna bänkade sig för att se Merkels första extrainsatta tv-tal någonsin.

”Avstånd uttryck för omsorg”

– Vi är inte dömda att passivt acceptera spridningen av viruset. Vi har ett botemedel: Vi måste hålla avstånd. Just nu är avstånd ett uttryck för omsorg.

Efter talet uppmärksammades talets historiska kopplingar.

– Det är allvarligt. Ta det på allvar. Sedan andra världskriget har det aldrig funnits utmaningar för vårt land där vår gemensamma solidaritet är så viktig som nu, sa Angela Merkel.

Hon kopplade de nya reseförbuden till sitt forna liv i Östtyskland:

– Låt mig försäkra er. Rätten att resa fritt är för mig resultatet av en hård kamp, därför kan inskränkningar i vår rörelsefrihet endast motiveras om det är absolut nödvändigt, sa Angela Merkel.

Publisert:

LÄS VIDARE