Tjeckien beslagtar munskydd från ”profitörer”

Av:  TT-Reuters

En kvinna promenerar med sina barn och sin hund i Prag.
En kvinna promenerar med sina barn och sin hund i Prag.

Tjeckiska myndigheter har beslagtagit närmare 700 000 munskydd från ett företag som velat höja priset före leveransen, uppger inrikesminister Jan Hamacek.

"Polisräd mot profitörer", skriver Hamacek på Twitter. "Företaget skulle leverera munskydden till sjukvårdspersonal, men ville i sista stund höja priset."

Det råder akut brist på munskydd och andningsmasker i Tjeckien. Hamacek och premiärminister Andrej Babis bad i tisdags om ursäkt för att de inte säkrat tillgång till skyddsutrustning, särskilt för sjukhuspersonal.

Bristen har fått många privatpersoner att själva börja tillverka munskydd till behövande. En facebookgrupp vid namn "Tjeckien syr munskydd" har på kort tid fått 25 000 medlemmar.

Precis som i resten av världen ger virusutbrottet tydlig påverkan på den tjeckiska ekonomin. Biltillverkaren Volkswagen stoppar produktionen vid sin fabrik i landet samtidigt som centralbanken spår att BNP kommer minska.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE