SD backar om ”gripandet” av Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson greps av turkisk polis efter att ha delat ut flygblad i staden Edirne.

Det uppgav SD i ett pressmeddelande, som de sedan tog tillbaka.

Det som hände var att partiledaren blev tagen åt sidan vid passkontrollen.

Jimmie Åkesson greps efter att ha delat ut broschyrer vid grek-turkiska gränsen utan tillåtelse, uppgav Sverigedemokraterna under fredagen för SVT.

Partiledaren skulle dessutom ha deporterats från Turkiet, enligt turkiska CNN. Han väntas landa i Köpenhamn senare i dag, fredag.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson sa senare att det inte handlade om ett gripande. Det har enligt honom rört sig om en utfrågning.

– När han tog sig till säkerhetskontrollen och visade sitt pass ombads han att gå till sidan för vidare samtal. Han blev bortforslad till ett rum för vidare samtal. Samma sak hände med en annan person i personalen, i det samtalet var man intresserade av att ställa frågor kring vem han var, vad han jobbade med och vad hade gjort i Turkiet, säger Gustafsson till TT.

Samtidigt sa Gustafsson tidigare under dagen att han anser att Turkiet är en ”skurkstat” som griper folk för att dela ut flygblad.

– Vi kan bekräfta att det land som Morgan Johansson och regeringen vill förhandla med, och ge mer pengar till, är ett land där man blir gripen och utfrågad för att man delar ut flygblad som staten inte har godkänt, säger han till SVT.

– Turkiet är en skurkstat som absolut inte bör ha inflytande över europeisk migrationspolitik. Det är uppenbart dåligt för såväl migranter som för Europa.

Anledningen till att Jimmie Åkesson befann sig i Turkiet är att han tidigare i veckan delade ut flygblad vid gränsen mellan Turkiet och Grekland där det stod att ”Sverige är fullt”. Flygbladen signerades med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

Filmas på flygplatsen

I ett filmklipp från flygplatsen ses Jimmie Åkesson bli eskorterad av turkisk polis samtidigt som han följs av ett flertal fotografer och journalister.

Vid passkontrollen ombeds han ta av sig sin keps och titta in i kameran, innan SD-ledaren leende börjar fotografera journalister och poliser med sin mobiltelefon.

Jimmie Åkesson satt under eftermiddagen i ett flygplan på väg till Kastrups flygplats och väntades landa strax före klockan 17.


PODD Om krisen vid Greklands gräns

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om krisen vid EU:s gräns.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE