Coronapandemin

Så stänger världen ner – nya restriktioner i flera länder

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Finland stänger skolorna, fransmännen får inte gå i parker och EU förbereder att stänga sin yttre gräns i 30 dagar.

I USA gick Donald Trump ut med uppmaningen att människor ska undvika folksamlingar över 10 personer och inte äta på restaurang.

Bara under måndagen kom nya förbud och restriktioner i flera länder – här är ett axplock.

EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varslar om att alla icke nödvändiga resor in i EU ska stoppas i 30 dagar. Förslaget ska presenteras för medlemsländerna ledare i en videokonferens klockan 17 på tisdagen.

– Det här är en global storm, utan tvivel. Vi måste vidta åtgärder för att begränsa och sakta ned spridningen av viruset, sa von der Leyen vid en presskonferens i Bryssel på måndagen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens i Bryssel på måndagen.

Järnringen omfattar länder som ingår i Schengenområdet och det kan bli fråga om hälsokontroller vid gränsen.

”Resande som konstaterats vara utsatta för eller drabbade av covid-19 bör inte tillåtas resa”, står det i riktlinjerna.

Finland

Offentliga sammankomster med fler än tio deltagare förbjuds. Skolor och universitet stängs från och med onsdag och går över till distansundervisning. Förskolor hålls däremot öppna.

Det är några av de 19 förslag som på tisdagen ska antas av regeringen i kampen mot coronaviruset.

– Regeringen har i dag tillsammans med presidenten konstaterat att det råder ett undantagsförhållande, sa Finlands statsminister Sanna Marin på en presskonferens på måndagen.

Restriktionerna genomförs genom att beredskapslagen aktiveras för första gången. Den ger regeringen möjlighet att stänga gränserna och beordra all utbildad hälso- och sjukvårdspersonal mellan 18 och 68 år att arbeta inom vården.

Antal bekräftat smittade: 277. Antal döda: 0.

Frankrike

Från lunchtid på tisdagen och 15 dagar framåt stängs gränserna och utegångsförbud införs. Det meddelade president Emmanuel Macron i ett tv-tal på måndagskvällen. Bara de mest absolut mest nödvändiga aktiviteterna undantas av förbudet, exempelvis att handla och gå till jobbet om distansarbete inte är möjligt.

– Att promenera och träffa sina vänner i en park kommer att vara förbjudet, sa Macron och la till att den som bryter mot förbudet kommer att straffas.

Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-sänt tal till nationen under måndagen, där han presenterar nya restriktioner för att hindra coronavirusets spridning.

Senare på kvällen uppgav Reuters att 100 000 poliser kallas ut på gatorna för att se till att förbudet efterlevs.

Macron var skarp i tonen och skällde ut människor som ignorerat tidigare rekommendationer. Han upprepade flera gånger att Frankrike ”är i krig”. Andra omgången av kommunvalet ställs in, liksom flera politiska reformer. Presidenten uppgav också att taxibilar och hotell kan komma att rekvireras av staten om krisläget kräver det.

Sedan tidigare håller skolor, förskolor och universitet stängt. Samma sak gäller restauranger, kaféer och biografer. Matbutiker, apotek, banker och tobaksaffärer håller öppet.

Antal bekräftat smittade: 6 650. Antal döda: 148.

Kanada

Premiärminister Justin Trudeau höll ett tal utanför sitt hem där han sitter i självkarantän tillsammans med sin fru som testat positivt för coronaviruset. Han meddelade att Kanada nu stänger gränsen för alla som inte är kanadensiska medborgare eller har uppehållstillstånd i landet. Amerikanska medborgare undantas dock från beslutet, enligt AP.

Alla som reser in i Kanada måste nu gå i karantän i 14 dagar.

– Låt mig vara tydlig. Om du är utomlands är det dags att komma hem nu, sa Trudeau och la till att alla som är i landet bör stanna hemma så mycket som möjligt.

Undantaget för amerikaner motiverar Trudeau med ”nivån av integration mellan våra två ekonomier”. USA står för 75 procent av Kanadas export.

Antal bekräftat smittade: 415. Antal döda: 4.

Storbritannien

Premiärminister Boris Johnson skärpte tonen på en presskonferens samtidigt som Storbritannien införde nya, hårdare restriktioner på måndagen.

– Nu är det dags för alla att stoppa icke nödvändiga kontakter med andra människor och sluta med alla icke nödvändiga resor. Du bör undvika pubar, klubbar, teatrar och andra liknande evenemang, sa Johnson.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en presskonferens på måndagen.

Direktiven gäller särskilt den som är över 70, gravid eller har underliggande sjukdomar. De uppmanas av Johnson att hålla sig hemma i 12 veckor, med start i helgen.

Alla som bor i London uppmanas också att vara extra noga att följa de nya råden.

Bland övriga nya hälsodirektiv som kom på måndagen finns följande:

  • Den som bor ensam och har ”feber eller färsk och ihållande hosta” ska gå i självkarantän i sju dagar.
  • Den som bor i ett hushåll tillsammans med andra ska i motsvarande fall isoleras tillsammans i 14 dagar.
  • Ring inte sjukvårdsupplysningen om du har milda eller medelsvåra symtom.

Skolorna håller fortsatt öppet i Storbritannien, men enligt Johnson öppnade för att det kan förändras och sa att ”frågan hålls under uppsikt”.

Antal bekräftat smittade: 1 551. Antal döda: 56.

Tyskland

Förbundskansler Angela Merkel offentliggjorde nya inskränkningar på måndagen: Icke nödvändiga affärer och verksamheter stängs och religiösa sammankomster förbjuds – liksom nöjesresor både inrikes och utomlands.

Beskedet kom samtidigt som Tyskland stängt gränserna mot Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg och Danmark.

– Sådana här åtgärder har aldrig vidtagits i vårt land förut. Det är långtgående men för ögonblicket nödvändiga, sa Merkel.

Ovanligt stort avstånd mellan journalisterna då Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll en presskonferens under måndagen.

Bland stängda verksamheter märks lekplatser, barer, diskotek, bordeller, teatrar, biografer, museer, gym och simhallar.

Däremot är det fortsatt öppet i bland annat livsmedelsaffärer, apotek, bensinmackar, bank- och postkontor, budfirmor, tvätterier och frisörsalonger. Restauranger får hållas öppna mellan 6 och 18.

Tusentals skolor och förskolor stängde på måndagen samtidigt som befolkningen uppmanas till social distansering.

– Minska ditt sociala liv så mycket som möjligt, sa en representant för tyska smittskyddsmyndigheten.

Antal bekräftat smittade: 7 272. Antal döda: 17.

USA

Undvik grupper större än 10 personer. Äldre bör stanna stanna hemma. Det var några av de nya riktlinjer som presenterades av Donald Trump och en rad tjänstemän på en presskonferens i Vita huset på måndagskvällen.

Presidenten har tidigare spelat ner riskerna med viruset, men slog nu an en ny ton. På frågan om hur länge smittan kan härja sa han att det kan dröja minst till sommaren innan livet återgår till det normala:

– Vi får se vad som händer, men de tror augusti. Kan bli juli. Kan bli längre än så.

De nya riktlinjerna, som till att börja med ska gälla i 15 dagar, innehåller också uppmaningen att alla amerikaner ska undvika barer och restauranger, att låta bli nöjesresor och shopping och att alla skolor, gym, restauranger och barer ska stängas i områden där samhällsspridning förekommer.

USA:s president Donald Trump talar under en pressträff under måndagen.

Rekommendationerna är just rekommendationer och ingen federal lag. Och när det gäller restauranger görs tillägget att det går bra med hämtmat.

Efter Trumps presskonferens gick McDonalds ut med att alla restauranger i USA stänger serveringen på plats. Det går dock bra med avhämtning och drive in.

Flera städer, som Philadelphia and San Francisco, har redan beordrat barer att stänga. Detsamma gäller bland annat hela delstaten Maryland, enligt CNN.

I New York stängs alla skolor, nattklubbar, biografer, teatrar och konsertlokaler.

Även i Los Angeles stängs stora delar av staden ned. I San Fransisco uppmanas invånarna att hålla sig hemma i så stor utsträckning som möjligt. Mataffärer, banker och bensinstationer ska hållas öppna medan "icke-nödvändiga verksamheter" som gym och barer ska stängas.

Antal bekräftat smittade: 4 468. Antal döda: 78.

 

Fotnot: Antalet smittade/döda är från den 16 mars.
 
Källor: TT, AP, AFP, Reuters, CNN, Deutsche Welle, Sky News, Johns Hopkins-universitetet med flera.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför är coronaviruset så farligt för äldre

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

EU

Storbritannien

Frankrike

Tyskland

Finland