Okänd drönare stoppad vid polishus i Malmö

En annan drönare.
En annan drönare.

En stor okänd drönare med kamera flög rakt utanför polishusets fönster i centrala Malmö igår.

En polisinsats inleddes snabbt på grund av det misstänkta angreppet.

– Det stämmer. Men det var några som spelade in en film så det blev lite förvecklingar, säger Ewa-Gun Westford, talesperson vid polisen i Malmö.

Det var polis inne på Rättscentrum som fick syn på den stora gröna flygande farkosten vid polishusets fasad strax efter klockan 14.30 på tisdag eftermiddag. Man slog larm direkt.

– Den strök cirka 10 m från husväggen längs Exercisgatan, mot Porslinsgatan, säger ett vittne till Aftonbladet.

Man såg hur den stora drönaren, närmare en meter bred och försedd med kamera, flög längs fasaden på polishuset ända bort mot Carolibron. Den kryssade också fram och tillbaka över kanalen mellan Paulibron och hörnet på polishuset, i korsningen Drottninggatan–Excercisgatan.

Sedan tog färden stopp. Skyddspersonal från Rättscentrum rusade ut och hittade snabbt drönarföraren, som hade sällskap av av ytterligare minst en person i hörnet Drottninggatan – Excercisgatan.

– Vi satte ju igång en insats. Vi visste ju inte vad det handlade om och man hade inte informerat oss innan. Då agerar vi, säger Ewa-Gun Westford.

Det råder generellt flygförbud över hela Rättscentrum, som är skyddsobjekt. Kvarteret har utsatts för flera attentat inklusive bombdåd.

Drönarpiloten som konfronterades på tisdagen sa sig ha tillstånd att filma och flyga på platsen. Något som inte riktigt stämde eftersom man inte skaffat tillstånd från Polisen.

– Det blev lite förvecklingar. Men det viktiga för oss var att det inte var ett skarpt läge, säger Westford.

– I ömsesidighet har vi nu tagit lärdom. Men det är bättre att trappa ner en insats än att vi missar något. Nästa gång ska de ta kontakt med oss innan.

Kriminalvården i samma kvarter har tidigare i år larmat om okända drönare som flugit över häktet runt hörnet.

Publisert:

LÄS VIDARE