Nyheter

Expert om prinsens BBC-intervju: Så korkat

Av: 

TT

Förstasidan på flera brittiska tidningar 21 november 2019.
Förstasidan på flera brittiska tidningar 21 november 2019.

NYHETER

Först en kritiserad vänskap med en sexbrottsanklagad miljardär. Sedan anklagelser om sex med en 17-årig flicka.

När prins Andrew i Storbritannien slutligen försökte bortförklara skandalen med att han haft ett svettsyndrom bröt helvetet lös på riktigt i kungahuset.

– Alla som sett intervjun från höger till vänster har blivit chockade över hur dålig den var, säger hovexpert Roger Lundgren till TT.

Prins Andrew i Storbritannien har tagit en paus från sina kungliga uppdrag. Droppen blev en timmes lång intervju i brittiska BBC där prinsen, i stället för att visa empati med dem som säger sig ha blivit utnyttjade av hans tidigare vän, miljardären Jeffrey Epstein, försöker bortförklara sin koppling till skandalen.

Kritiken mot prinsen var omedelbar – framför allt mot hans brist på empati. Mest hån har han fått för diverse påståenden om fejkade bilder med unga kvinnor och att det inte kan vara han på bilderna, eftersom mannen på fotografierna svettas – något som prins Andrew hävdar att han inte kunde vid tidpunkten.

"Charles är nog rasande"

– Dagen därpå visar alla brittiska tidningar bilder på honom när han svettas. Journalister är ju inte dumma i huvudet. Det går ju att bevisa, säger Lundgren.

– Det är så korkat och en jättekonstig intervju.

Den amerikanske miljardären Jeffrey Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av underåriga. Han släpptes efter att ha hållits fängslad i drygt ett år. Tidigare i år greps han efter anklagelser om en rad sexuella övergrepp. En tid efter att han gripits hittades Epstein död i sin cell.

Kritiken mot prins Andrew grundar sig i anklagelser om att han haft sex med en 17-årig flicka som han fick kontakt med via Jeffrey Epstein.

Prinsen säger att han har känt Epstein men nekar till att de skulle varit nära vänner under en längre tid – uppgifter som även de granskats och ifrågasatts i medierna.

Haveriet har också lett till att en del av de aktörer Andrew arbetat med brutit med honom. Dessutom lär intervjun inte direkt ha tilltalat storebror Charles, som har mediernas hårda dom efter kungahusets hantering av hans tidigare hustru prinsessan Dianas död, i minne.

– Hans storebror Charles är nog rasande, säger Lundgren.

Varför tillät staben?

Och det kan få ytterligare konsekvenser för prins Andrew som uppges vilja att han och hans familj i större omfattning ska få en mer framträdande roll i kungahuset, medan prins Charles, drottning Elizabeths efterträdare, snarare arbetar för att banta kungafamiljen.

– I och med det här får prins Charles vatten på sin kvarn som att Andrew inte ska vara med längre till exempel, säger Lundgren.

Roger Lundgren påpekar dock att även prinsar har en stab kring sig och han anser att det är märkligt att prinsens privata sekreterare tillät en timmes lång intervju med frågor om kopplingarna till Epstein.

Att prinsen dessutom erbjöd sig att delta i utredningen om Epstein och att advokaten Gloria Allred nu vill se honom vittna under ed i USA har inte mildrat kritiken mot prins Andrews hantering av situationen.

"En allvarlig historia"

– Bara det faktum att en brittisk prins ska vittna för amerikansk polis och i en eventuell rättegång. Det är så ofattbart. Det har aldrig hänt. Allt är jätteallvarligt och det var en nödvändighet att han pausade från sin roll, säger Lundgren.

Att prinsen överlever skandalen och får krypa in i värmen efter de senaste dagarnas rubriker ser inte Lundgren som troligt.

– Man vet aldrig, men oddsen är definitivt emot honom. Det är en sådan allvarlig historia. Det gäller sexuella övergrepp på barn.

Rättad: I en tidigare version var anklagelserna mot prins Andrew felaktigt formulerade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: