Venezuela: Åtta dödade i kuppförsök

Av:  Mattias Mächs/TT

Venezuelas regering uppger att åtta personer dödats och två gripits i samband med ett försök att störta president Nicolás Maduro.

Samtidigt påstår en tidigare amerikansk specialsoldat och en venezuelansk exofficer i en video att en "operation" mot regeringen pågår.

Militär och polis har stoppat en grupp legosoldater som i gryningen i söndags försökte ta sig in i Venezuela med båtar, hävdar Venezuelas inrikesminister Néstor Reverol. Gruppen utgick från Colombia och försökte ta sig i land vid den venezuelanska kustorten Macuto, omkring en timme norr om huvudstaden Caracas, uppger Reverol enligt nyhetsbyrån AFP.

Han hävdar att deras mål varit att mörda regeringsföreträdare, utlösa en våldsspiral och skapa kaos och förvirring i syfte att bana väg för en statskupp.

Militären söker efter ytterligare angripare som fortfarande kan befinna sig i landet, tillägger han.

Hittills har åtta personer dödats och två gripits, enligt Diosdado Cabello, vice ordförande för det styrande socialistpartiet. Cabello hävdar att kuppförsöket iscensatts av USA och med stöd av Colombia, skriver AFP.

Ifrågasätts

Colombias utrikesdepartement tillbakavisar anklagelserna och beskriver dem som ett sätt för Maduros regering att flytta fokus från problemen i Venezuela.

Även den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó ifrågasätter uppgifterna.

Samtidigt har en video dykt upp på sociala medier där den tidigare amerikanske specialsoldaten Jordan Goudreau och den venezuelanske exofficeren Javier Nieto Quintero meddelar starten på "operation Gedeón", med syfte att "tillfångata" regeringsföreträdare.

"Våra män fortsätter att strida i detta nu, våra enheter i södra, västra och östra Venezuela har aktiverats", säger Jordan Goudreau i videon som dateras till i söndags.

"Mål nummer ett är att tillfångata den kriminella organisation som tyvärr har makten över nationens öde, och mål nummer två är att uppnå frihet för vårt folk och de politiska fångarna", säger Javier Nieto Quintero, som uppmanar den venezuelanska armén att ansluta sig till "operationen".

"Redo att byta sida"

Jordan Goudreau säger till The Washington Post att han försökt få stöd från USA:s regering utan att lyckas. Han hävdar också att han diskuterat ett samarbete med den venezuelanska oppositionen, men att det inte lett någonvart.

– Inget av det jag gör är olagligt, påstår Goudreau i intervjun med den amerikanska tidningen.

– Det finns andra i landet som är redo att byta sida. De behöver bara en katalysator.

43-årige Goudreau har deltagit i de amerikanska insatserna i Irak och Afghanistan och driver numera ett säkerhetsföretag i Florida, enligt Washington Post.

Ytterligare videor

Även andra videor har delats på Twitter där en grupp som beskriver sig som venezuelanska militärer säger sig delta i "operation Gedeón" i Venezuela. I en av videorna syns och uttalar sig Robert Colina, som beskriver sig som kapten vid Venezuelas militärpolis GNB. Han nämns även av Diosdado Cabello, som hävdar att han är en av dem som dödats när kuppförsöket stoppats.

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagar med jämna mellanrum sina politiska motståndare för att, med hjälp av USA, försöka största hans styre. Kritiker beskriver ofta anklagelserna som svepskäl för regeringen att gripa politiska motståndare.

USA har, tillsammans med ett femtiotal andra länder, erkänt oppositionsledaren Guaidó som Venezuelas rättmätige president och Washington har infört kraftiga sanktioner mot landet.

Guaidó framträdde för ett år sedan i en video, flankerad av flera soldater, där han försökte få med sig militären på att störta Maduro. Det misslyckades och i de efterföljande oroligheterna skadades över hundra personer.

Publisert:

LÄS VIDARE