Åsa, 47, ryckte in mot rattfyllerist på vansinnesfärd

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilen kom i hög fart in på Vallhamra torg och kraschade mot en stolpe.

Föraren hämtade en pizza och körde därifrån.

Då ryckte Åsa, 47, in:

– Jag skulle bara köpa pommes frites på Ica och hade ingen telefon med mig så jag fick ta med mig en tonårstjej jag inte känner i bilen och följa efter.

Polisen i region Väst kunde under lördagseftermiddagen upprätta en anmälan mot en man i 60-årsåldern som nu misstänks för rattfylleri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

– Vid 17.34 har vi en inringare som larmar om en vinglig färd och vi lyckas stoppa den här mannen, säger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

Och det tack vare att 47-åriga Åsa tog tag i saken.

Åsa ryckte in mot rattfyllot.
Foto: PRIVAT
Åsa ryckte in mot rattfyllot.

Hon hade varit inne på Ica på Vallhamra torg i Sävedalen när en bil – som körde på fälgen på ett av däcken – svängde in i hög fart på torget.

– Det låter ju ganska mycket när den bil åker på fälgen och den in i hög fart på torget och kör rakt in i en stolpe, säger Åsa.

– Första tanken är ju att det hänt något med föraren eller bilen, sen kom han ut ur bilen.

Foto: GOOGLE
Vallhamra torg.

Mannen i 60-årsåldern gick från den krockade bilen och in på en pizzeria. Sen hoppade han in med pizzan i sin bil och körde i väg.

– Det var rätt mycket folk på torget men det var ingen som riktigt reagerade på vad som hände. Jag hade ingen telefon med mig men tänkte att jag måste ringa polisen, säger hon.

När hon såg tre tjejer i yngre tonåren övertygade hon en av dem att få låna hennes telefon.

– Sen vill polisen att jag ska följa efter bilen så då fick jag ta med den här okända tjejen och säga: Jag är ledsen men du får följa med, säger Åsa.

– Så medan jag har polisen i ena örat, försöker trösta den här tjejen så följer jag efter den här mannen.

Under resans gång körde mannen åt fel håll i en rondell, i hög fart och genom bostadsområden där många människor var i rörelse. Åsa säger att det kändes som ren tur att ingen blev påkörd under vansinnesfärden som slutade med att mannen till sist backade in i sin egen garageport.

– Det var flera gånger som han körde över 20 centimeter höga trottoarkanter och bilen bara hoppade som jag tänkte att nu, nu går bilen sönder och det tar stopp, säger Åsa.

– Men det hände inte.

Och ungefär då kom tre polispatruller och grep in.

– Det var verkligen otäckt, och det är blev ju helt bisarrt hela historien och jag skulle bara snabbt sticka ut och handla, säger Åsa.

Som berättar att hon är glad att polisen agerade så snabbt när hon och tonårstjejen gjort vad de kunde.

– Nu hoppas jag att den här mannen inte får sätta sig bakom ratten igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE